lördag 24 maj 2008

Vad händer med det parti som förlorar?

Den här artikeln spekulerar på ett ganska intressant sätt om konsekvenserna för det förlorande partiet i höstens val:

Skulle McCain förlora presidentvalet i november, så kommer de konservativa att skylla förlusten på att McCain ignorerade kärnan i det Republikanska partiet - nämligen den konservativa rörelsen. Och i viss mån gjorde McCain förstås detta - han blev nominerad i princip helt utan stöd av de konservativa grupperna som ganska enat samlades under antingen Romney eller Huckabee.

Artikeln resonerar dock som så att en förlust för Obama dock skulle bli ännu värre för Demokraterna än en förlust för Republikanerna skulle bli. Demokraterna borde nämligen enligt alla sannolikhetsberäkningar vinna. En inpopulär president och ett inpopulärt krig i kombination med en svajande ekonomi borde nästan garantera Demokraterna en seger. Skulle Obama ändå mot all förmodan förlora mot McCain som kommer detta att leda till ett långt inbördeskrig inom det Demokratiska partiet. Clintons anhängare kommer genast att angripa Obama och påpeka att de kände till Obamas svagheter redan från början - att denne inte kunde dra till sig de vita arbetarrösterna, att denne försvagade det judiska väljarstödet (som traditionellt alltid stött Demokraterna tämligen enat- men nu börjar splittras i förhållande till Obama). Obamas anhängare kommer å sin sida att beskylla Clinton för att ha dragit ut på primärvalet i det oändliga, trots att hon sedan länge borde förstått att hon inte kunde vinna. Ett sådant bråk torde defintivt splittra Demokraterna i två tvistande läger och skapa sår som skulle kunna ta mycket längre tid att hela än en McCain-förlust skulle göra för GOP. Ett sådant scenario skulle också kunna bana väg för en "tredje väg" inom det Demokratiska partiet, företrätt av te x människor som Al Gore eller John Edwards - som (i synnerhet den förstnämnde) hittills hållit en ganska låg profil i valrörelsen. Och det skulle sedan kunna lägga grund för en Demokratisk come-back 2012.

Men dit är det förstås långt, långt kvar. Till att börja med får vi se vad som händer i höst. Här är i alla fall artikeln i dess helhet:

http://www.msnbc.msn.com/id/24794971/from/ET/

Inga kommentarer: