tisdag 13 maj 2008

Pro-McCain pastorn John Hagee erkänner att han gått på konspirationsteorier

Den evangelikala pastorn John Hagee, som även är känd i svenska frikyrkosammanhang - endorsade tidigare i år John McCain. Kritiker har dock kritiserat Hagee för hans syn att skökan från Babylon, som omskrivs i Uppenbarelseboken, skulle vara den katolska kyrkan. McCain har (om än inte lika häftigt som Obama och Wrightaffären) ombetts ta avstånd från Hagee, vilket McCain dock inte gjort, samtidigt som han dock betonat att han inte delat Hagees syn på den katolska kyrkan.

Katolska Republikaner har dock skickat Hagee en del litteratur i ämnet, och pastor Hagee har nu gjort avbön i ett brev till ledaren för den katolska amerikanska unionen, och sagt att han i sin iver att bekämpa antisemitism har betonat de mörkaste bitarna i den katolska historien genom att hävda att korstågen och inkvisitionen skulle vara definierande för den katolska kyrkan, vilket han numera inte längre anser att de är, och erkänner vidare att han gått på en del konspirationsteorier.

Artikeln kan läsas här: http://www.nytimes.com/2008/05/14/us/politics/14hagee.html?_r=1&oref=slogin

Detta ser jag som något mycket positivt - dels därför att de där konspirationsteorierna inte stämmer, den katolska kyrkan är inte horan från Babylon, och dels därför att det också visar skillnaden i Hagees och Pastor Wrights karaktär. Hagee kan faktiskt inse och erkänna att han haft fel - det gjorde knappast Wright.

Inga kommentarer: