onsdag 3 april 2013

Politiker i New York arresteras för muthärva

I höst hålls borgmästarval i New York City för att utse en efterträdare till Michael Bloomberg, som suttit tre ämbetsperioder och därmed inte får kandidera igen. New York City är dock en demokratiskt dominerad delstat, och mängder av demokratiska primärvalskandidater väntas.

Att bli huvudkandidat för republikanerna ter sig således enklare, varför demokraten Malcolm Smith - delstatssenator i New Yorks Senat, och för en kort tid 2009 även dess majoritetsledare - försökte muta sig till en plats på den republikanska valsedeln. Han avslöjades dock och arresterades igår tillsammans med fem andra inblandade av FBI. Något New York Times i denna artikel offentliggjorde.

För att kunna skriva in sig som republikansk kandidat fanns en regel - han behövde ett sk Wilson-Pakula-certifikat, en lag från 1947 som hindrar kandidater från att skriva in sig på valsedlarna såvida de inte får stöd från majoriteten av partiets kommittémedlemmar i det aktuella distriktet. I detta fall 3 av 5 medlemmar i New York City.

Demokraten Malcom Smith försökte således med hjälp av republikanen Daniel J. Halloran III att muta sig fram till 3 republikaner som kunde godkänna hans inskrivning som republikansk borgmästarkandidat. Mot hjälpen föreställde sig Halloran att han skulle kunna få bli polischef i en framtida Malcom Smith-administration. I alla fall två republikaner har också arresterats för att ta emot mutorna, som skulle förmedlas via en fastighetsmäklare, denna var dock i själva verket en FBI-agent undercover, och med bevisen tydliga slog man sedan till och arresterade de misstänkta.

Källor: New York Times, Washington Post, NBC News

Se även tidigare inlägg:

Blagojevich undervisar medfångar om inbördeskriget 20130318

Inga kommentarer: