söndag 22 september 2013

Amerikanska nazister planerar arisk stad

En grupp amerikanska nynazister vill förvandla den lilla ministaden Leith i North Dakota, med sina blott 24 innevånare, till en "arisk stad". Idén leds av den 61-årige nynazisten Paul Craig Cobb som flytt från Kanada där han är åtalad för hets mot folkgrupp, men det han anklagas av är inte av den grad att han skulle åtalas eller överlämnas i USA.

I Leith, North Dakota började han för två år sedan köpa tomter och hann köpa 12 stycken innan de 24 innevånarna fick insikt om hans planer på att bygga en arisk stad. Hans önskan är att ta över staden genom att låta diverse kända nazister flytta in och överta några av hans tomter. Bland annat ämnar han skriva över tomter till NSM-ledaren Jeff Schoep, den förre Ku Klux Klan-ledaren och grundaren av WAR, Tom Metzger, samt till April Gaaede, grundare av nynazistiska National Vanguard.

De boende är upprörda över planerna. Stadens sheriff säger att han inte kan göra mycket eftersom Cobb inte brutit någon lag, men att han håller ögonen öppna. Stadens ende svarte innevånare säger att hans fru hotats, men att han inte har några planer på att lämna staden.

Amerikansk nynazism är ett intressant ämne som intresserat mig länge. Ett auktoritärt och läsvärt svenskt verk om ämnet är religionsprofessor Mattias Gardells bok "Rasrisk". Gardell är ingen objektiv och särskilt neutral religionshistoriker - men hans böcker om dessa ämnen är utmärkta, och bland den bästa forskning som existerar i Sverige om dessa saker.

Källor: DN, CNN

Inga kommentarer: