onsdag 4 september 2013

President Obama, välkommen till Sverige

Dagens inlägg blir begränsade, men så här på morgonen kan vårt budskap härifrån sammanfattas ganska kort. USA:s president Barack Obama kommer till Sverige. Det är stort, viktigt och även väldigt skojigt. Obama är USA:s andre sittande president att besöka vårt land (även om Bushs besök 2001 är något det verkar talas tyst om i medierna, där man hellre vill lägga tonvikten vid att Obama är den förste president att besöka Sverige för en bilateral träff - eller, som nyss sades på SVT:s -ej lovande- direktsändning: "Obama är den förste sittande president att besöka Stockholm").

Svenska medier och svenska snäva ideologiska perspektiv kommer dock i andrahand. USA och Sverige har en lång och djupt historiskt rotad relation som överskrider partigränser i båda länder och går tillbaka ända till USA:s allra första början - en relation Obama med sitt besök både bekräftar och stärker. Det är mycket välkommet. Och hans planer på att hedra Raoul Wallenberg känns också de väldigt bra.

Vi från Amerikanska nyhetsanalyser vill därför hälsa Barack Obama riktigt varmt välkommen, och hoppas att han får ett trevligt och minnesvärt dygn här i Sverige.

Se även tidigare inlägg:

SVT direktsänder om Obamas besök 20130904

Inga kommentarer: