onsdag 5 mars 2014

Assad på väg mot seger i Syrien

Med världens ögon helt inriktade på det av Ryssland invaderade Ukrina, har den av Ryssland stödda Assad-regimen gått framåt och Bashir Assad ser nu ut att kunna behålla makten i Syrien, något Fiscal Times här skriver om.

Den syriska regimen har fördröjt nedrustningen av sina kemiska vapen och bara nedrustat en tredjedel av dessa - och är långt bakom den ursprunliga tidsplan man accepterade i höstas som fastslog att de dödligaste vapnen skulle vara borta den 1 januari och de andra den 6 februari. Assad-regimen har nu själva föreslagit slutet av april som sista datum.

De kemiska vapnen verkar dock inte längre behövas för att behålla makten. I tisdags intog man staden Yabroud på gränsen till Libanon, vilket var den sista stora stad hållen av de sunnimuslimska rebellerna. Med segern har regimen nu effektivt skurit av rebellernas förnödenhetslinje till Libanon.

Därtill har försöken till fredssamtal också kollapsat. 50 000 människor har dött sedan USA i somras bekräftade användandet av kemiska vapen - något som visar på ett amerikanskt diplomatiskt misslyckande men en stor framgång för Assad. Artikelförfattaren David Francis skriver:

He has defeated the rebels, splitting them into warring factions. He still has the majority of his chemical weapons. He is still in power, and with negotiations stalled, it’s unlikely he’ll be removed.


Till sommaren kan Assad (om han vill) avgå på sina egna villkor eftersom det då hålls presidentval i Syrien. Om han inte vinner men ändå väljer att hålla fast vid makten tyder det mesta på att inbördeskriget som hittills kostat mer än 140 000 människoliv kommer att fortsätta.

Källa: Fiscal Times

Se även tidigare inlägg:

MtP: Susan Rice om Ukraina, Syrien etc 20140224

Syrisk flicka stenad till döds pg a bruk av Facebook 20140217

Inga kommentarer: