onsdag 7 maj 2014

Kongressman Mike Rogers byter politiken mot Talk Radio

Mike Rogers - den republikanske kongressmannen från Michigans 8:e kongressdistrikt sedan 2001 och sedan 2011 ordförande för Representanthusets Underrättelsekommitté, kommer inte att söka omval i höst. I stället kommer han att byta bana och satsa på en egen talk-radio show.

New York Times skriver här om saken, och politikens numera alltmer tajta relation till media.

Övergången från politik till media är inte den första; Joe Scarborough - en gång republikansk kongressman - numera betydligt mer känd för sin TV-show "Morning Joe" på MSNBC (tillsammans med Mika Brzezinski - syster till USA:s Sverige ambassadör Mark Brzezinski) är ett tidigare exmepel. Ett annat exempel är Mike Huckabee som efter sin presidentvalskampanj 2008 hamnade hos Fox News där han nu är en etablerad programvärd.

Media och politik har aldrig interagerat lika mycket som nu, och Huckabee menar att man nu kommer att börja få se fd politiker bli politiska kommentatorer på samma sätt som fd idrottsstjärnor blir sportkommentatorer.

Mike Rogers har medverkat i mängder av intervjuer i såväl TV- som radio och är dels en av kongressens mest media-engagerade politiker men också en sansad röst som ofta slår an på moderata linjer - något som också gav en öppning in i talk-radio-miljön när han gästade ett bröllop för radiovärden Paul W. Smith i Detroit.

På bröllopet hamnade han i samtal med Lew Dickey - CEO för Cumulus Media, som äger stora delar av amerikansk talk radio. Denne undrade om Rogers inte skulle vara intresserad av en karriär inom radio-miljön eftersom där behövdes röster som skiljde sig från de klassiska rösterna som Rush Limbaugh och Sean Hannity. Rogers avfärdade honom, men de höll kontakten och nu har Rogers beslutat att dra igång sin egen talk-radio-show.

Än så länge avslöjar Mike Rogers inte mycket om detaljerna, men hans karriärsbyte kommer att bli mycket spännande att följa. Amerikansk talk-radio är intressant - i vår 25:e podcast analyseras Los Angeles-baserade McIntyre in The Morning ur ett svenskt perspektiv av Fredrik Olsson, som driver dennes officiella Facebook-fansajt.

Framöver kommer vi också att göra ett mer övergripande poddavsnitt om amerikansk talk-radio.

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Liberal talk-radio på väg att dö ut 20131129

Podd 24: McIntyre in The Morning ur ett svenskt perspektiv 20130806

Exempel på liberal hatradio 20130131

DN-kultur: Podradio är framtiden 20120909

Inga kommentarer: