söndag 24 augusti 2014

Fd israelisk fredsaktivist som nu blivit realist

Tobias Goldman, tidigare israelisk fredsaktivist som i elva år krävde att Israel skulle lämna Gaza, skriver här i SVD Opinion om hur han nu kommit att ändra inställning. Han ignorerade hotet från de militanta islamisterna och det faktum att den dödskult Hamas sprider verkligen är en verklighet. Han skriver bl a:

För ett och ett halvt år sedan kom jag tillbaks från ett Israel där jag hade spenderat elva och ett halvt år av mitt liv – och där var jag en del av det som ibland kallas “fredsrörelsen”, den israeliska vänstern. Jag kämpade för mänskliga rättigheter för palestinierna på Västbanken och i östra Jerusalem och deltog i kampen för uttåget ur Gaza.


Israels uttåg ur Gaza 2005 såg han som enorm framgång för fredsrörelsen. Men faktum är att palestinierna inte tog chansen. Han fortsätter:

Israel drog sig alltså ur Gazaremsan redan 2005. Därefter har tusentals raketer skickats mot den judiska staten, två mindre krig har startats av Hamas, kvarvarande synagogor har bränts ner och israeliska soldater har kidnappats. Det som hade kunnat bli en framgångshistoria för palestinierna, när de nu äntligen fick chansen att styra sig själva, gick så dåligt som det bara kunde gå. I stället drabbades Israel av nio år av terror och ständiga attacker mot sin civilbefolkning. Även om blockaden ofta har varit för hård fanns det alltid en logisk grund till att ha kvar den, en restriktion som även Egypten har och har haft för att förhindra infiltration av terrorister in i sitt land (men utan att det någonsin har lett till upprördhet och demonstrationer mot Egypten i Sverige).


Han konstaterar också att han varit blind för den växande antisemitismen i Sverige och Europa - en blindhet som har att göra med blindheten som också finns för farorna med den militanta islamism han själv just fått upp ögonen för:

Det mångkulturella samhället i Sverige och många europeiska länder har inte bara varit bra för judarna. Den svenska toleransen gör det omöjligt att tala om farorna med islamismen utan att bli stämplad som islamofob. Men om man inte tar itu med islamismen kan man heller inte bekämpa antisemitismen på ett adekvat sätt i dagens Sverige. Och som hoten mot Sverige från islamister gjorde klart nu i veckan, så kommer detta hat snart att vändas gentemot svenskarna själva, inte bara den judiska minoriteten.


En mycket läsvärd artikel som bör läsas i dess helhet. Och här en annan artikel från Bloomberg om det växande europeiska judehatet.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Hollywood-stjärnor fördömer Hamas 20140824

-------------

Podd 47: Israel - en utsatt nation värd att försvaras 20140715

Inga kommentarer: