onsdag 13 augusti 2014

USA hjälpte, men kurderna tog fighten mot ISIS

USA:s bombningar öppnade vägen, och USA kommer att sända ytterligare 130 soldater till Irak för att planera en räddningsoperation för de yezidier fångade på Sinjarbergen. Den stora kampen mot ISIS har dock tagits av kurdernas peshmergastyrkor - som nu kommer att få direkt stöd från USA i form av vapen istället för som tidigare via den opålitliga irakiska regeringen. Här rapporterar NBC:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här har CNN också ett inslag som kort beskriver vilka peshmerga är:



Och här ett annat inslag från NBC om samarbetet mellan den irakiska och kurdiska armén:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källor: McClatchy, Fox News

Se även tidigare inlägg:

ISIS ändrar taktik efter amerikanska flyganfall 20140813

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ronie!
Till skillnad mot innehållet i våra övriga svenska mediekanaler är din informativa analys som lyder , ”En analys av ISIS uppgång och möjliga fall” , unik ibland våra svenska medier därför den är saklig, lättläst, koncis och samtidigt erforderligt omfångsrik vilket i hög grad har sin orsak i att du är påläst, - dina kunskaper och erfarenheter bör i vart fall här i Sverige vid det här laget vara svårslagna. Politiska drivkrafter ger till följd att Sveriges befolkning undanhålls kunskap om det här. Materians område tar ett pålitligt stryptag kring läsarens ideologiska ståndpunkt vilket du på ett föredömligt sätt sätter fingret på. Jag Ber dig lägga in din artikel hos http://www.svt.se/opinion/
Stay Strong
/Thomas Ek

Ronie Berggren sa...

Tack för berömmet!

Det finns många som kan mellanöstern tusen gånger bättre än jag. Men SVT Opinion var en bra idé!

Jag kom av mig lite i mitt lite mer offentliga artikelförfattande när Newsmill försvann.

Anonym sa...

Ronie,
SVT:s nyhetsredaktioners USA rapporteringar undanhåller ofta viktig information därför det fäller skuggor över president Barack Obama, samma sak gäller majoriteten av våra övriga ledande medier här i Sverige. Det här resulterar i att svensken inte erhåller legitimt förväntad kunskap om vad som händer i vår värld ”That´s my point”.

Du svarar mig med , ”Det finns många som kan mellanöstern tusen gånger bättre än jag.” , Må så vara i mellanöstern, men jag menar naturligtvis vad Obamas politiska motståndares röster gör gällande i USA, svensken har ju inte en SUSNING om vad som försiggår här! Svensken har tex. ingen som HELST kunskap om att det är Obamas fel att ISIS kunnat expandera, låt mig förklara vad jag menar:

Under presidentvalrörelsen 2012 uppgav Barack Obama , ”I got us out of Iraq” , (Obama avslutade kriget i Irak). Påståendet är i bästa fall strängt missvisande. Men så här gick det i själva verket till:

Efter det att USA under ledning av George W Bush vunnit kriget i Irak så utarbetade Bush en mycket väl genomtänkt plan över hur det militära uttåget ut ur Irak skulle genomföras. George W Bush startade därefter också uttåget, allt enligt den framtagna planen, vilken den nyvalde presidenten Barack Obama bara hade att hålla sig fast vid och ro i land.

Obligatorium
Då USA efter ett intervenerande lämnar ett konfliktområde upprättas alltid en serie av olika avtal som har till uppgift att bevara säkerheten i ifrågakommande område. Skeendet är i realiteten obligatoriskt och det i synnerhet då krig såsom i Irak har ägt rum. I syfte att vinna extra politiska poäng så struntade Barack Obama i det här självklara och nödvändiga obligatoriet, istället beslöt Barack Obama år 2011 att ta hem alla trupperna hart när på en gång. Dvs. utan att med de behandlade parterna i Irak ha följt upp utvecklingen och ha följt upp med nya dagsaktuella skyddande avtal. Av det skälet drog mördarorgierna i Irak naturligtvis igång igen. Vinsterna med Irak kriget har av det skälet snart sagt gått helt förlorade, tusentals krigs veteraner världen över gråter blod över Obamas verk. Du och jag som följer med nyhetsutvecklingen utanför Sveriges gränser känner till detta men det gör inte svensken vilket har sin grund i att den här typen av kunskaper fäller skuggor över president Barack Obama. – Mönstret från SVT:s nyhetsredaktioners USA rapporteringar är både tydligt, farligt, avskyvärt (och enligt min mening tillika brottsligt). Den som efter att ha tagit del av sakuppgifter som kommer från de amerikanska nyhetsbolagen ändå inte klarar av att bekänna SVT:s nyhetsredaktioners USA rapporteringars höggradigt problematiska hantering av nyhetsförmedlingen är enligt min mening otvivelaktigt oansvarig och genuint ohederlig.

Du som under många år aktivt har följt med nyhetsutvecklingen från den andra sidan av Atlanten har vid det här laget unika kunskaper som många mellanöstern specialister inte kommer i närheten av. Din SAMLADE kompetens är i det här läget därför unik och av det skälet i sann mening erforderligt påkallad och nödvändig i dagens svenska mediebrus. Att det pågår ett folkmord likt förintelsen känner svensken fortfarande inte till. Det går snart sagt inte EN ENDA DAG då SVT inte vinklar till sina rapporteringar kring det här. Sergeant Oliver North påpekade i en intervju på FOX/On the record 2014-08-12 helt riktigt att om 20-25 år kommer våra barn idag ifrågasätta varför vi lät detta hända ytterligare en gång till.

Meddela mig gärna om eller när du lagt in artikeln hos SVT.se/Opinion, jag går normalt inte längre in där därför det gör mig bara så förtvivlat förbannad.
Nu måste jag gå ut med min hund Tanno & coola ner.

/Thomas Ek