måndag 18 augusti 2014

Yazidiernas historia, tro och tillvaro

Här en väldigt intressant dokumentär från 2009 om yazidierna och deras tro, och förföljelsen som bedrivits ända sedan den islamiska imperialismen tog sin början på 600-talet. En förföljelse som sedan fortsatte ända in till Saddam Husseins era som ville tvångsassimilera yaziderna och därför registrerade dessa som araber. Många yazidier har pg a förföljelsen gått i exil, och många finns i Tyskland.

Yazidierna i Kurdistan fick dock hopp efter att USA 1991 upprätthöll flygförbudszonen över norra Irak, och än mer hopp när USA störtade Saddam 2003 - men nu hotas de som bekant igen av militanta islamister.

Men dokumentären förnekar inte att yazidierna har en hederskultur och tar bl a upp steningen till döds av den 17-åriga flickan Du'a Khalil Aswad 2007. Dokumentären fastslår dock att det inte ingår i yazidiernas tradition att göra så och att det hela arrangerades av dem som ville misskreditera yazidierna för att ge Al Qaida och fd Baath-medlemmar större utrymme för sin önskan att slå ner på yazidierna. Vilket också skedde med ett stort bombdåd i Sinjar samma år.

Del 1:



Del 2:



New York Post har här också en intressant artikel om yazidiernas tro och historia, där författaren Amir Taheri beskriver när han på 1980-talet samtalde med yazidiernas dåvarande Emir, Muawwyyah bin Ismail, som redan då berättade:

“It has always been a dream of Islamic rulers to wipe us out,”


Han berättade också att yazidierna under de senaste nästan 1500 åren har tvingats klä sin tro i en islamisk mantel för att undvika att utrotas:

“The pretension was necessary to avoid genocide,”


Yazidier följer dock den iranske profeten Zoroaster, och är alltså vare sig judar, kristna eller muslimer. Och Emiren var en av de första att öppna upp om yazidiernas så länge hemligt hållna tro.

Zoroastrianismen, från vilken yazidismen härrör / eller åtminstone hämtar många grundföreställningar från, var det persiska imperiets officiella statsreligion och den första monoteistiska världsreligionen. En religion som i princip helt förintades genom islamisk imperialism, när det rättledda rashidun-kalifatet besegrade det persiska imperiet i mitten av 600-talet och framåt, något jag beskriver ganska ingående i kapitel 5 av min artikelserie "Västvärldens möte med Militant Islam".

ISIS / Islamiska Staten har rashidun-kalifatet som föredöme och kampen mot yazidierna framstår därför lika logisk som deras kamp mot de kristna eftersom det första rashidun-kalifatet också förföljde såväl "de romerska korsdyrkarna" som "de persiska elddyrkarna".

Se även tidigare inlägg:

FNS: Iraks nya regering, Rick Perry om anklagelserna 20140817

------------

Yazidierna hotas av folkmord i Islamiska Staten 20140816

Inga kommentarer: