lördag 9 augusti 2014

Oljeavtal mellan Ryssland och Iran i provokation mot Väst

Väst har utsatt Iran för sanktioner. Den 5 augusti slöts i Moskva dock ett avtal mellan Vladimir Putin och Iran, som ger Ryssland rätt att köpa iransk råolja under det rådande marknadsvärdet, i utbyte mot rysk borrutrustning och annan teknologi. Time skriver här om saken, och om ett avtal som kan ge Iran ett möjligt sätt att undkomma konsekvenserna av de hårda sanktionerna införda av väst.

I förhandlingarna med Iran om landets kärnkraft och möjliga kärnvapenambitioner har Ryssland varit en viktig partner. Sommarens förhandlingar strandade dock när Iran inte kunde gå med på ett av USA utsatt begränsning av landets uran-anrikning, och förhandlingarna är nu uppskjutna till november.

Putin har därför sett sin chans att slå mot väst på ett mycket hårdare sätt än enbart det livsmedelsimportförbud som införts. Det ryska förslaget fanns sedan tidigare men Iran tvekade då eftersom man ansett att Ryssland svikit andra löften om tidigare avtal, men nu såg också Iran sin chans, och Ayatollah Ali Khamenei gav personligen klartecken att fortsätta förhandlingarna om det nya ryska avtalserbjudandet.

De specifika detaljerna i avtalet är ännu inte helt utformade. Men detta ger Irans hökar en starkare hand i förhandlingarna med väst när man nu kan argumentera att man inte behöver lyssna på väst lika mycket eftersom avtalet gör att sanktionerna från väst inte längre kommer att bita lika hårt.

USA har varnat Ryssland för avtalet men att rent praktiskt straffa Ryssland är komplicerat, eftersom det skulle kunna driva Ryssland och Iran ännu närmare varandra - vilket till slut skulle kunna innebära att de skapar en egen zon oberoende av väst.

Ryssland skulle även kunna hota väst med att låta Iran köpa ryska S-300 missiler - något man tidigare nekat Iran att göra. Får Iran sådana missiler skulle det göra en eventuell framtida israelisk insats mot Iran mycket svår att genomföra på egen hand, då sådana missiler är kapabla att skjuta ner israeliska plan.

Ryssland sätter dock sig själva också i fara med för starka band med Iran, för även om Putin inte tycks vara rädd för västerländska motdrag så är det ett faktum att Ryssland behöver samarbetsavtal med väst - och att handelsavtal med väst inte kan vägas upp av andra aktörer.

Samma sak gäller för Iran. Ett avtal med Ryssland skulle hjälpa men inte uppväga förlusten av de marknader västvärlden tills vidare stängt dörren för.

Likväl en komplicerad och långsiktigt potentiellt farlig situation.

Källa: Time

Se även tidigare inlägg:

Ryssland kontrar sanktionerna med importförbud 20140806

Irans ayatollah Khamenei: Upplös den judiska staten 20140724

Inga kommentarer: