tisdag 7 oktober 2014

Hur Gary Hart-skandalen förändrade amerikansk politik

Fd Colorado-senatorn Gary Hart, en stjärnpolitiker som många trodde skulle vinna presidentvalet 1988 men som tvingades hoppa av redan i demokraternas primärval 1987, efter att ha anklagats för att ha en affär med fotomodellen Donna Rice, har börjat diskuteras igen.

Här skriver Matt Bai en artikel från häromdagen i New York Times om sitt möte med Gary Hart och hur Hart-skandalen för alltid förändrade amerikansk politik.

Artikeln konstaterar att det i modern amerikansk historia var vanligt med älskarinnor. 1978 skrev presidenthistorikern Theodor White att han var tämligen säker på att alla amerikanska presidentkandiater under 1900-talets andra halva, utom Harry Truman, George Romney och Jimmy Carter hade haft kvinnor på sidan om. Det var en del av tiden, och något som (åtminstone om det gällde män) också accepterades i det tysta.

Detta förändrades på 1980-talet. Dels pg a att Watergate-skandalen gjort granskningen och kritiken mot ledare mycket skarpare än tidigare, och dels pg a otrohet på 1980-talet blev alltmer stigmatiserat (inte primärt från den kristna högern, som ju alltid haft sin syn på saken, utan från liberaler och feminister och andra grupper som nu fick större utrymme). Därtill förändrades på 1980-talet också medialandskapet och 1980-talet var tid när den grävande journalistiken verkligen stadfästes hos unga journalister, inspirerade av stjärnor som Woodward och Bernstein som ett årtionde tidigare avslöjat Watergate.

Hart blev därför den förste högt uppsatta politikern att förföljas av journalister som var mer intresserade av att snoka i kandidaternas privatliv än att diskutera deras politiska övertygelser - något som efter Hart-skandalen skulle följa med in på 1990-talet och fortsätta därefter.

Här har Fox News också en intervju med artikelförfattaren Matt Bai, som diskuterar Hart-skandalen ingående i sin nya bok "All the Truth Is Out: The Week Politics Went Tabloid":



Själv är jag glad över att Gary Hart inte vann och att George Herbert Walker Bush istället blev president.

Se även tidigare inlägg:

Jag pratar här om den republikanske primärvalskandidaten Herman Cain i presidentvalet 2012 och gör paralleller mellan honom och Gary Hart:

Podd 0.2 - Ronie Berggren om Herman Cain 20111110

Inga kommentarer: