torsdag 15 januari 2015

Belgisk insatsstyrka stoppar terroristplaner

Två personer har dödats och två skadats i en anti-terrorinsats tidigare under kvällen i staden Verviers, Belgien. En räd som utfördes för att förhindra terroristerna, som nyligen återvänt från Syrien och har kopplingar till Islamiska Staten, från att utföra ett planerat terrordåd i Bryssel - planer säkerhetspolisen uppdagade genom avlyssning.

Mängder av arresteringar har även ägt rum på andra platser i tillslag mot ett nätverk. Här rapporterar CBS News:Och här ett filmat klipp från operationen:Och här ett inslag på Fox News:Och här kommenterar även kongressman Peter King händelsen:Här skriver DN också en relevant analys där man uppmärksammar att ovanligt många jihadister kommer från just Belgien och påminner om de jihadistdåd som där tidigare skett, bl a attentatet mot det judiska museet i Bryssel i maj förra året där fyra människor dödades av en man kopplad till ISIS.

En av orsakerna till dåden kan ligga i att islamistgruppen Sharia4Belgium tilläts agera fritt under lång tid, även om dessa nu förbjudits. Här ett inslag om dem från 2010:Källor: DN, SVD, CBS, Sky News, DN, Global Post, CBS

Se även tidigare inlägg:

Frankrikes USA-ambassadör om terrorutredningen 20150115

Inga kommentarer: