söndag 25 januari 2015

Obama i Indien på besök hos premiärminister Modi

President Obama har idag anlänt till Indien för ett tre dagars besök som emellertid kortats ner något eftersom Obama också vill hinna till Saudiarabien för att där visa sin respekt för den avlidne kung Abdullah, och därav kommer han inte att kunna besöka Taj Mahal som det var tänkt på tisdagen.

I Indien kommer klimatförändringar, försvar och ekonomi att finnas på samtalsagendan med premiärminister Narendra Modi, som själv gjorde ett mycket lyckat besök i USA i höstas. Ifråga om klimatförändringarna hoppas Obama att det avtal USA slöt med Kina ska kunna resultera också i ett växthus-avtal med Indien som har mycket höga avgasutsläpp. Ifråga om handel hoppas han kunna förmå Indien att överge en lagstiftad ansvarspolicy som förhindrar amerikanska företag att gynnas av det kärnkraftsavtal som president Bush slöt med Indien 2008.

Obama har fått kritik för att ha ignorerat Indien, och det riktiga lågvattenmärket kom 2013 när den indiska diplomaten Devyani Khobragade arresterades anklagad för att ha ljugit ifråga om visum för sin hushållerska, något som gjorde Indien rasande som gav igen på amerikanska diplomater.

Sedan dess har relationen emellertid förbättras och personkemin mellan premiärminister Modi och president Obama tycks fungera, vilket märkets vid Modis USA-besök. Detta Obama-besök i Indien är också första gången en sittande president besökt landet mer än en gång.

Här ett inslag på Times Now om Barack och Michelle Obamas ankomst:Och här ett inslag på CBS om besöket:Källor: Times of India, CBS News, Fox News, CNN

Se även tidigare inlägg:

Indiens premiärminister Narendra Modi i USA 20141001

Inga kommentarer: