onsdag 19 augusti 2015

Putin besöker Krim - konflikten med Väst trappas upp

Rysslands president Vladimir Putin har gjort ett tredagarsbesök på den av Ryssland annekterade ukrainska Krimhalvön. Där fick han en tur med en miniubåt för att på 83 meters djup titta på ett skeppsvrak utanför Sevastopol. Här ett klipp på NBC:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyKrimhalvön verkar vara en lyckad rysk annektering, som få längre pratar om. I Ukraina fortsätter dock konflikterna med ökad intensitet mellan de pro-ryska separatisterna och anti-ryska grupper, därtill har det uppdagats att rysk pro-Putin propaganda försökt infiltrera Ukrainas Internet-miljöer, något McClatchy här uppdaterar om.

Och här skriver SVT om hur NATO-övningen Swift response, som inleddes i lördags i Tyskland, Italien, Bulgarien och Rumänien med 4800 soldater från 11 NATO-länder är den största luftburna militärövningen i Europa sedan det kalla kriget tog slut.

Och här en ingående och mycket läsvärd artikel i Business Insider, om ett ämne som diskuteras alldeles för lite, men som berör Sverige och hela Norden i stor utsträckning - Rysslands militarisering av Arktis.

UPPDATERING: 2015-09-02:

Här ett inslag på Fox News om upptrappningen i Arktis:Se även tidigare inlägg:

Gen. Joseph Votel: Ryssland det långsiktiga säkerhetshotet 20150725

Inga kommentarer: