tisdag 14 oktober 2008

Det är dags att köpa cigarrer

Som många redan vet har det föreslagits ännu en bailoutplan. Enligt denna plan ska staten köpa in aktier i bankerna - något av en svensk lösning, Sverige gjorde något liknande under början av 1990-talet.

Är detta bättre? Ja
Är detta bra? Nej

Så varför då köpa in cigarrer? Sådana är väl främst till för festliga tillfällen, till exempel när bra beslut tagits? Må så vara, men i detta fall är det inte till någon fest, och det är inga små mängder cigarrer som ska inköpas. Nej, mitt förslag är att ge varje senator och kongressman en femårskonsumtion cigarrer. Om man ska nämna någon positiv effekt rökning har, så är det att rökaren känner sig lugn - och lugna ner sig borde verkligen något de folkvalda borde göra. Min tanke är att varje senator/kongressman ska kunna luta sig tillbaks i sin sköna kontorsstol, röka cigarr och vänta på att marknaden löser detta av sig självt - och det kommer den att göra, men det hänger på att kongressen håller sina blodröda fingrar borta.

Varför är då detta så negativt? Det bästa sättet att besvara den frågan är att vända på den och tala i klartext: Varför är det positivt att skattebetalarna köper upp aktier som marknaden ratat? Varför är det positivt att makten går från investerarna, till byråkraterna? Varför ska regeringen helt plötsligt investera i högriskaktier, när detta aldrig accepterats annars?

Det talas om att skattebetalarna kommer få tillbaks sina pengar, något jag tvekar på. Om det nu vore så enkelt att skattebetalarna får tillbaks sina pengar närhelst regeringen investerar någonstans, varför inte investera i högriskföretag hela tiden? Varför inte daytrada ett par hundra miljarder dagligen? Skattebetalarna får ju tillbaks sina pengar heter det ju. Om det stämmer nu när det är lågkonjunktur borde det rimligen stämma i högkonjunktur.

Jag har redan förklarat att pengar inte är det enda som krävs för att banker ska låna till varandra, utan det krävs att man bevisligen kan hantera pengar, och om det finns några som kan hantera pengar sämre än bankirerna idag, så är det byråkraterna. Varför skulle alla problem lösa sig bara för att den största makten tillfaller åt de med den minsta kunskapen? I Sverige inbillar man sig ofta att de som arbetar för regeringen är eliten. Vad detta kommer av är svårt att spekulera kring, men att det finns en allmän statsdyrkan är uppenbar.

I själva verket är det ofta de som inte kan få jobb någon annanstans som arbetar åt regeringen. Behöver jag säga att en nationalekonom, civilekonom, eller en person utbildad inom finans tjänar dubbelt så mycket på Wallstreet än denne skulle gjort om denne arbetat för regeringen? Så varför vill man arbeta åt regeringen? Troligen för att man inte kan få jobb någon annanstans. Mitt intryck efter att ha läst vad människor anställda inom finanssektorn skriver är att det är vanligt att man arbetar "på golvet" tills man är runt 45, därefter antingen pensionerar man sig, eller blir forskare/professor, eller... ja, ni gissar rätt: Statligt anställd.

Det Ronald Reagan sa om att "Regeringen är inte lösningen på problemet, regeringen är problemet" är verkligen passande här: Samma människor som för cirka 15 år sedan tyckte att det var lämpligt att tvinga bankerna att låna ut till ej kreditvärdiga människor inom minoriteter menar sig nu kunna ta över de ruinerade bankerna och sätta dem på fötter igen. Samtidigt vägrar man erkänna att felet främst låg i denna missriktade välvillighet mot minoriteter samt - givetvis - i en klantig riksbank.

Hur ska byråkraterna kunna ordna detta, när de inte ens vet, eller vill medge, vad felet var från början?

CNN har en väldigt bra artikel om denna nya bailout, där man tar upp just att investerarna fortfarande inte vet vilka banker som har bra administration, kreditgivning och så vidare. Att bankerna får mer pengar hjälper ingenting.

Igår var det nog många som trodde att krisen var nära sin lösning, när stockholmsbörsen steg 8,8 % och börserna i USA gick upp ännu mer, men idag var stämningen betydligt sämre, och trots att stockholmsbörsen öppnade starkt med en uppgång på cirka 7 %, så blev det bara 2,3 % vid stängningsdags. Glädjeyran var över även i USA, där NASDAQ stängde på -3,54. Jag själv tror att börsen kommer sluta upp +-0 efter denna vecka, om inte värre. För vad ska man göra nu? En ny version av denna räddningsplan känns orealistisk i dagsläget, och sedan aktierna väl är köpta lär staten inte vilja sälja dem förens man kan göra detta och gå med plus - och om det någonsin sker, så lär det ta ett bra tag. Vi talar inte månader, vi talar år. Hur många vet ingen, men eftersom läget inte på något sätt förbättras genom bailouten, så känns inte fem år som orealistiskt - av den anledningen är det viktigt att de folkvalda får just en femårskonsumtion cigarrer, så att man är på den säkra sidan. Visst, detta kan vara över på 2-3 år, men statens klumpiga ingripanden får mig att tro på en längre kris. Framförallt så tror jag på en återkommande kris - när staten väl lagt sig i, så kommer marknaden förvänta sig att den ska göra samma sak igen. Företag - främst banker - som är nära konkurs kommer få se sina aktiekurser uppspekulerade eftersom investerarna funderar på om staten kommer att gripa in och rädda banken. Marknadsmekanismerna rubbas - kanske för evigt!

Just att marknaden får sköta sig själv är marknadens revben, som skyddar den från utomstående ingrepp. Dessa revben har nu finansminister Paulson genom en hård björnkram krossat, och nu finns det inget som hindrar staten från att lägga sig i fler och fler saker som hör marknaden till - hjärtat är i fara, om inte krossat!

Hur länge är det en människa kan leva utan hjärta? 20 minuter vad jag vet. Förhoppningsvis klarar sig marknaden lite längre. Förhoppningsvis.

/John G

Inga kommentarer: