tisdag 28 oktober 2008

Mattias Gardell säger till DN att hoten mot Obama bör tas på allvar

Mattias Gardell säger i DN att hoten mot Obama bör tas på allvar, och att rasismen inte bör underskattas. Mattias Gardell har fältforskat ganska grundligt om rasistiska separatiströrelser i USA och hans bok i ämnet vid namn "Rasrisk" är mycket läsvärd. Mattias Gardell säger till DN:

- De högerextrema vita tycker redan att USA är förlorat och regeringen uppfattas som en fiender. Men jag tror inte att hoten mot Obama kommer från organisationer som Ku Klux Klan eller andra grupper. Sådana organisationer är väl genomlysta, jag skulle bli mycket förvånad om de lyckas genomföra ett attentat mot Obama, säger Gardell till DN.se.

Det är snarare så kallade vanliga vita rasister som kan vara ett hot mot presidentkandidaten. Kombinationen av det manliga krigaridealet och den amerikanska vapenkulturen kan vara grogrund för ett försök till ett attentat.
- Tittar man på historien och de politiska ledare som tidigare har mördats så finns det en risk från en enskild person som myndigheterna har svårt att hålla koll på, säger Mattias Gardell.


Mattias Gardells analys av KKK och liknande rörelser är förmodligen helt korrekt - till skillnad från när Gardell skränar "folkmördare" efter Condi Rice. DN skriver också att Obama "nu" får skydd av Secret Service - vilket förstås stämmer, men det antyder också att han inte skulle haft det tidigare, vilket han dock vid det här laget haft rätt länge - ända sen primärvalet i våras, när svarta redan då oroade sig för att han skulle utsättas för ett attentat.

Inga kommentarer: