tisdag 28 oktober 2008

McCain-kampanjens många problem

Med blott sju dagar kvar innan valet drabbas Republikanerna av fler problem, rapporterar BBC. Denna gång den 84-årige Republikanske senatorn Ted Stevens från Alaska - som är Republikanernas längst sittande senator - har dömts skyldig för att ha ljugit om en mottagen gåva värd 250 000 dollar från ett oljeföretag - och riskerar nu fem års fängelse. Stevens säger att domen är orättvis och att han tänker motsätta sig den.

Oavsett Senator Stevens öde, så är det dock inga goda nyheter för Republikanerna eller för John McCain. Detta ökar möjligheterna för Demokraterna att ta 60 platser i Senaten - vilket skulle skydda dem från eventuella Republikanska sk filibusters. Och naturligtvis ökar inte incidenten förtroendet för den Republikanske kandidat som för närvarande är dess främsta ansikte utåt (Bush är ju ganska anonym numera).

Politico rapporterar också
att det råder stridigheter inom McCain-kampanjen kring Sarah Palin. Somliga anklagar henne för att vara divig och redan ha ställt in siktet på 2012. Andra menar att varken McCain eller Palin egentligen gillar varandra speciellt mycket. Sådant fingerpekande är dock inget ovanligt för presidentkampanjer där livsandan börjat rinna ut. Och varken McCain eller Palin har pekat finger mot någon alls - däremot står det tydligt att folk inom kampanjen börjar svettas och uppenbarligen börja tänka på framtiden efter den 4:e november.

I Pennsylvania - där McCain lagt stora resurser - och som är en stat han i dagsläget nästan måste vinna, ligger han fortfarande 10% efter Obama, och gör i förorterna kring Philadelphia sämre ifrån sig än Bush gjorde 2004 - vilket McCain-kampanjen helt har svårt att fatta - vilket Michael Barone för US NEWS menar beror på att huspriserna i förorter till Philadelphia har rasat kraftigt, vilket gör att många där med lite högre inkomster som satsat på långsiktigt sparande anser att Obams skattehöjningar är betydligt mindre att frukta än det välståndskollaps husbubblan och aktierasen orsakat under en Republikansk administration. Låginkomsttagare i mindre välbärgade områden däremot, förlorar inte lika mycket på att deras redan lågt värderade hus rasar lite till - och ser istället ett större hot i skattehöjningar. Det är också hos denna grupp McCain gör bäst ifrån sig. Men att den relativt moderate McCain gör sämre ifrån sig än Bush på andra platser, gör att Obama likväl håller en stadig ledning.

McCain, i egenskap av otröttlig krigare, gjorde sig i primärvalet känd som "the come-back kid", och även om en valseger nu ter sig mycket osäker för McCains del, så är dock en sak betydligt säkrare: McCain kommer inte att ge upp förrän valet verkligen är över. Och det är förstås bara den beslutsamheten som kan ge honom möjligheten att göra sin politiska karriärs sista come-back.

Inga kommentarer: