lördag 5 juli 2014

Japan öppnar upp för större militär

Japan beslöt i veckan att ändra sin pacifistiska konstitution så att landet har möjlighet att agera militärt på en större global nivå. Rent konkret innebär detta ett närmare samarbete med USA som sedan andra världskriget utgör Japans primära försvarsmakt. Här diskuteras förändringen på Fox News:Andra nyheter från Japan värda att nämnas: Japan har till slut förbjudit barnporr - men som tur är har man gjort undantag för nakenheten i manga/anime etc och konstaterat att det är bilder av verkliga, riktiga barn som utgör övergrepp. En viktig distinktion vi i Sverige inte alls varit lika tydliga med.

Japan har också öppnat upp för att i ringa utsträckning lätta sina sanktioner mot Nordkorea i utbyte mot kunskap om vad som hänt med de japaner som den nordkoreanska regimen kidnappade under 1970- och början av 80-talet.

Den stora nyheten de senaste dagarna har dock varit den 47-årige politikern Ryutaro Nonomura, som anklagats för att ha förskingrat pengar i regeringen. Han höll en presskonferens där han skulle försöka förklara sig, men där bröt han totalt samman:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyUPPDATERING: Här en artikel hos Politico om varför Japans väg bort från pacifismen är något väldigt gynnsamt för USA - och något USA bör välkomna.

Se även tidigare inlägg:

Obama på statsbesök i Japan 20140424

Nej, Sverige är inget Japan: Krugman tar ut segern i förskott 20140423

Inga kommentarer: