måndag 2 mars 2015

AIPAC 2015 - Del 1: Benjamin Netanyahu om morgondagens tal inför Kongressen

Igår inleddes den årligen återkommande pro-israeliska konferensen AIPAC, 2015.

Bland talarna fanns USA:s FN-ambassadör Samantha Powers, nationella säkerhetsrådgivare Susan Rice, Steny Hoyer och många andra. Och tidigare idag pratade även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu - och president Obama kommer också han att delta på ett hörn. Här är sessionerna från gårdagen:

Del 1:Del 2:Benjamin Netanyahu


Och idag talade alltså också Israels premiärminister Benjamin Netanyahu - ett kort tal där han pratade om banden mellan Israel och USA, och att länderna var som en familj- där man kunde bråka internt utan att familjebanden fördenskull löstes upp.

Han konstaterade också att han inte kommit till USA för att så splittring, vare sig mellan Israel och USA eller i den interna amerikanska politiken - och att han var mycket tacksam till president Obama för allt denne gjort för Israel. Men däremot tänkte han imorgon varna för hotet från Iran. För amerikanska ledare skiljer sig nämligen från israeliska ledare, konstaterade han. Amerikanska ledare tänker på hur de ska göra för att hålla USA säkert mot terrorism - israeliska ledare tänker på hur de ska få sitt land att överleva. Här är hans tal:Se även tidigare inlägg:

Netanyahu nu i USA 20150302

-------------

Podd 18: AIPAC 2013, USA och svensk Israellobby 20130318

Inga kommentarer: