fredag 6 mars 2015

Rysslands enda Gulag-museum censureras

Perm 36 - Rysslands enda museum om Gulag-lägren, som i 18 år drevs obereonde, men förra året togs över av staten som sakta ströp verksamheten, och i måndags tvingades museet, efter månader av förhandlingar om möjlig fortsatt existens, lägga ber verksamheten som rör de politiska fångarna och Stalins brott.

Museet tas istället över av lokala myndigheter som ämnar driva det vidare, men blott som ett museum för det komplexa fängelsesystemet - inte som ett museum för ryska brott mot mänskligheten.

Viktor Shmyrov säger till BBC:

"The memorial won't disappear, but the museum has been taken over by other people appointed by the new authorities, who have totally changed the content. Now it's a museum about the camp system, but not about political prisoners. They don't talk about the repressions or about Stalin


Putin har således stängt ännu en obehaglig dörr till den ryska historien i sitt försök att bygga en utopisk framtid baserad på rysk imperie-nostalgi. Det ironiska med Putin är att han gärna påminner om nazismens brott och sovjets medverkan i att stoppa dem, men alltså helt vitmålar den sovjetiska historien.

Här är åtminstone ett bildgalleri över museet som det en gång var, vilket nu är vad vi får nöja oss med om vi vill få inblick i Sovjetunionens version av Nazitysklands arbetsläger där 14 miljoner människor satt fångna mellan 1929 och 1953 (Sovjet hade dock inga direkta koncentratonsläger där människor aktivt dödades systematiskt. Däremot dog de genom svält, hårt slavarbete och sadism).

Källa: Meduza

Se även tidigare inlägg:

Ryskt Gulag-museum pressas stänga ner 20140701

Inga kommentarer: