torsdag 5 mars 2015

USA:s ambassadör i Sydkorea attackerad av knivman

USA:s ambassadör i Sydkorea, Mark Lippert - deltog imorse på ett frukostmöte när en knivbeväpnad man sprang fram til bordet där han satt och åt; knuffade ner honom mot bordet och skar honom. Här CBS:Ambassadören fick en en knivskada i ansiktet och fördes direkt til sjukhus och gärningsmannen hölls fast av de andra mötesdeltagarna tills han blev arresterad.

Gärningsmannen var 55-årige Kim Ki-jong, som hävdade att han utfört attacken för att "stoppa ett krig på den koreanska halvön" - där USA nu för intensiva militärövningar tillsammans med Sydkorea.

Ambassadör Lippert fick inga livshotande skador men opererades för såret i ansiktet och läkare bedömer att det kommer att ta upp till två år för ärren att försvinna. Han fick också ett uppmuntrande telefonsamtal från Barack Obama.

Gärningsmannen Kim Ki-Jong leder vänstergruppen "Urimadang", och ropade:

“I carried out the terror attack. I have prepared to disseminate leaflets to oppose the (South Korea-U.S.) military exercise for a war.”


Och i en broschyr han delat ut står hur han motsätter sig militärövningarna mellan USA och Sydkorea eftersom det förhindrar en dialog mellan Nord och Syd. Han förklarade också att han agerat ensam och planerat dådet i tio dagar:

“I made a sacrifice myself so as to stop the Key Resolve exercise,”


Kim Ki-jong är en känd vänsteraktivist, som tidigare protesterade mot Japan, men skiftade fokus mot USA efter besök i Nordkorea. Och Nordkorea gladdes åt attacken och lät meddela att det var ett ”Välförtjänt straff för USA:s krigshetsare”.

Källor: DN, Korea Herald, Yahoo, Los Angeles Times, NBC

Se även tidigare inlägg:

Nordkoreas hot mot USA trappas upp 20150118

Inga kommentarer: