torsdag 18 februari 2016

Påven om Trump: Att bygga murar istället för broar är inte kristet

Påve Franciskus som varit Mexiko, fick på flygplanet en fråga om Donald Trumps idé om att bygga en mur mot Mexiko, och sa att det inte var kristet. Här ett klipp från NBC:KOMMENTAR:

Jag gillar påven och stöder katolska kyrkans roll i världen. Men påven ska givetvis inte lägga sig i amerikansk presidentvalspolitik. Som tur är har det republikanska partiet några framträdande katolska frontrunners, som står upp för katolska kyrkan men inte stöder påvens syn på politik: te x Marco Rubio och Jeb Bush.

UPPDATERING:

Igår skrev jag också en text om att påven helt uppenbart inte verkar förstå USA särskilt bra. Ett land där antikatolicismen bara rätt nyligen upphört på riktigt. Och det först nu katoliker är helt accepterade inom alla USA:s politiska sfärer (inklusive republikanerna). Påvens helt onödiga uttalande riskerar att riva upp sår och väcka den historiska antikatolicismen till liv igen, tänkte jag skriva. Men lät bli, eftersom jag ansåg att risken för det är oerhört liten.

Idag skriver dock Washington Post en artikel om just den saken, även om man lägger fokus på Donald Trump: In his fight with Pope Francis, Donald Trump is bringing anti-Catholicism back.

Jag hoppas Trump är försiktig i sin respons. Men det råder inga tvivel om att påven inte borde ha sagt som han sa. Och att påven, i motsats till presidentkandidater inom världens öppnaste och folkligaste demokrati, har betydligt större förpliktelse att uttala sig eftertänksamt än någon presidentkandidat har, eller ens bör ha.

Här också ett inslag på NBC om den fortsatta utvecklingen i dispyten:Här skriver också Washington Post om saken, och om hur Trump gav påven svar på tal. Och att påven förmodligen gör bättre i att hålla sig borta från amerikansk valpolitik.

Källor: CNN, Yahoo, Time, Los Angeles Times, Washington Post, Politico

Se även tidigare inlägg:

Påve Franciskus i USA - del 6: Besök i fängelse 20150928

2 kommentarer:

Unknown sa...

Vad har du för belägg för att USA är världends öppnaste demokrati?

Ronie Berggren sa...

Hur många som helst. Här redogör jag för några saker: http://detgodasamhallet.com/2015/09/24/gastskribent-ronie-berggren-usas-presidentval-och-vad-vi-kan-lara-av-varldens-oppnaste-politiska-system/