tisdag 23 februari 2016

Trump blir med största sannolikhet republikanernas presidentkandidat i höst

Donald Trump kommer med största sannolikhet att bli republikanernas presidentkandidat i höst. Något inga experter trodde i somras, men som nu börjar te sig som ett faktum.

Det republikanska partietablissemanget hoppas fortfarande på att Trump ska kunna stoppas, och satsar nu vad de kan för att sluta upp bakom Marco Rubio, som nu efter Jeb Bushs avhopp också fått stöd från Bob Dole - republikanernas presidentkandidat 1996 - som tidigare stödde Jeb.

Chris Cillizza, som fått mycket av amerikansk politik rätt i scenarion där många andra fått fel, skriver dock här i Washington Post om att det republikanska partietablissemanget lurar sig själva. Donald Trump är den tydliga frontrunner, och nästan allt talar nu för att han bli nästan omöjlig att stoppa.

Om vi bara räknar partidelegater, konstaterar Cillizza, så har Trump efter sin seger i South Carolina 67 delegater, vilket kan jämföras med tvåan Ted Cruz som har 11.

Inför kvällens caucus i Nevada, leder Trump enligt CNN-ORC, med 26% och kommer troligtvis vinna i Nevada också (ledningen är dock mindre nu, bör sägas). Gör han det så kommer utsikterna inför Supertisdagen den 1 mars när 12 delstater röstar att vara mycket goda.

Och därefter är vägarna framåt för Trumps motståndare minimala - även om de skulle vinna de många delegaterna i Ohio och Florida, som håller sina val den 15 mars.

Trump är den onekliga frontrunnern, konstaterar Cillizza, men han har inte riktigt blivit behandlad som en frontrunner, eftersom det republikanska partietablissemanget hela tiden väntat på att han ska implodera inte och inte tagit honom seriöst. Man har alltså inte gett honom det cred han faktiskt förtjänar.

Och genom att inte göra det har han heller inte blivit granskad eller attackerad på det sätt som en frontrunner normalt förtjänar- eller åtminstone tvingas utstå.

Man har i sin anti-Trumpism, alltså indirekt hjälpt Donald Trump på traven.

Så långt Chris Cillizza. Det återstår förstås att se om han får saken rätt. Men helt klart har han rätt - partietablissemanget har skjutit sig själva i foten, och det finns inga magiska lösningar för att stoppa Trump längre. Makten ligger i princip enbart, i väljarnas händer. Så som fallet så ofta faktiskt är i amerikansk politik.

Se även tidigare inlägg:

CNN:s SotU: Trump, Clinton 20160222

Inga kommentarer: