tisdag 23 februari 2016

Podd 163: Högsta Domstolen och Antonin Scalias konservativa eftermäle

Podd 163. Joakim Henriksson - jurist boende i London och tidigare ordförande för Utrikespolitiska förbundet, och praktikant på Sveriges ambassad i USA - som träffat USA:s nu hädangångne domare i Högsta Domstolen, Antonin Scalia, berättar i detta avsnitt om dennes stora betydelse för USA:s konservativa rörelse, och inflytelserika eftermäle.



Alla tidigare avsnitt hittas i poddarkivet.

Se även tidigare inlägg:

Antonin Scalia begravs 20160220

Podd 156: USA:s Högsta Domstol 20160208

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas det blir en domare som är intresserad av försoning. Bush vs Gore och Citizens Unityed vs FEC verkar vara två av de domar som sårat förtroendet för högsta domstolen.

Ronie Berggren sa...

Det är inte bland domarna det råder oförsoning - de tolkar bara lagen utifrån sina ideologiska mallar (i synnerhet liberalerna har - i mitt tycke - sådana mallar) - utan bland politiker och allmänhet. Där kompromisser i förhållande till sakfrågor och lagstiftning blir allt besvärligare.

Om USA behöver en försoningsprocess, så är det där. Inte primärt i Högsta Domstolen. Sen bör sägas, att försoningsgrejen inte ska drivas för långt - demokratisk politik i dess råaste form är maktkamp med ord istället för med svärd. Där det enda kravet är att man avhåller sig från våld och följer även de lagar man inte är ense med.