torsdag 20 mars 2008

Clintons erfarenhet ifrågsätts

Samtidigt har dock Hillarys papper från sin tid som presidentfru i Vita Huset släppts som visar på att Hillary väldigt sällan deltog i de svåra politiska besluten. Något som minskar trovärdigheten för hennes påstående om att hon, i motsats till Obama, har den erfarenhet som krävs för att vara redo på dag 1.

DN skriver följande:

Clintons erfarenhet ifrågsätts

"Ready from day one" - reda från dag ett - har varit senator Hillary Clintons motto i sin kampanj för att bli det demokratiska partiets presidentkandidat. Detta ifrågasätts nu av nyligen offentliggjorda dokument.


Den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clintons påståenden om att hon "är redo att leda landet från dag ett" har varit ett av hennes tyngsta argument mot den mera oerfarne motståndaren Barack Obama i den pågående kampanjen.

Senator Clinton har vid upprepade tillfällen talat om hur hon varit delaktig i flera av de stora beslut som hennes man Bill Clinton fått ta under sin tid som president.

Detta ifrågasätts nu sedan 17.481 sidor med dokument har offentliggjorts. Där framgår att senator Clinton inte deltagit i de svåra besluten utan ofta befunnit sig på annan plats, skriver The Guardian.

I ett ofta visat reklaminslag frågar Hillary Clintons PR-makare retoriskt om vem tittaren skulle vilja ha som president när telefonen ringer mitt i natten och ett viktigt beslut måste fattas. Washington Post har gått igenom ett antal samtal som väckt en sittande president på natten och inte funnit något exempel på att presidenten också då måsta ta några beslut.

Istället har det rört sig om information om händelser som när Ronald Reagan väcktes sedan ett iranskt passagerarplan skjutits ned, George Bush då en kupp såg ut att vara på gång mot Mikhail Gorbatjov och när Bill Clinton fick veta att förhandlingarna för att få en kidnappad kubansk pojke hade brutit samman.

Washington Post konstaterar att dessa och flera andra nattliga samtal hade gjorts för att informera presidenten och för att inte allmänheten sedan skulle undra varför deras högste befälhavare hade sovit medan större händelser hade inträffat.

Den dokumentation som rör Hillary Clintons tid i Vita huset och som nu har offentliggjorts av Nationalarkivet i Washington och William Jefferson Clintons bibliotek är omfattande. De 17.481 sidorna beskriver Hillary Clintons åtaganden som rikets första dam.

Dokumenten har begärts ut av en konservativ lobbygrupp, Judicial Watch, och en talesman för gruppen säger till The Times att paret Clinton har gjort allt de har kunnat för att förhindra att dokumenten skulle lämnas ut.

Chris Farrell, forskningsledare vid Judicial Watch, säger att ytterligare 20.000 sidor väntar på att lämnas ut.

De dokument som lämnats ut avslöjar att istället för att visa att den demokratiska senatorn varit djupt delaktig i de stora beslut som fattats i Vita huset, vilket Clinton påstått under kampanjen, så visar dokumenten enligt The Guardian att hon ofta hade helt andra uppgifter.

Senator Clinton har till exempel vid flera tillfällen sagt att hon varit inblandad i de förhandlingar som ledde fram till fred på Nordirland, den så kallade Långfredagsöverenskommelsen.

Istället visar nu dokumenten att Hillary Clinton medan förhandlingarna manglades fram den 9 och 10 april 1998 befann sig på den nationella pressklubben i Washington där hon deltog i ett "Hats on Bella"-party för att hedra en nyligen avliden kongressledamot från New York. Medan president Clinton satt i telefon med förhandlarna på Nordirland mötte Hillary förintelseöverlevaren Elie Wiesel.

När president Bill Clinton nådde en av sina största framgångar och representanthuset röstade igenom ett frihandelsavtal (Nafta) mellan USA, Kanada och Mexiko den 17 november 1993 mötte Hillary Clinton anhöriga till kongressledamöter.

När hutuextremister inledde den slakt på tutsier som snart övergick i ett regelrätt folkmord, 8.000 dödade första dagen, hade Hillary Clinton en rad möten med anställda och gav intervjuer för medier i hälsofrågor.

När USA besköt Serbien med missiler den 24 mars 1999 befann sig Hillary Clinton inte i Vita husets krigsrum utan på guidad tur i Konungarnas dal i Egypten.

Vid ett viktigt tillfälle har dock Hillary Clinton varit i Vita huset samtidigt som det skrevs historia konstaterar The Guardian. Det var den 15 november 1995 när hennes man Bill inledde sitt förhållande med Monica Lewinsky på en toalett i Ovala rummet.

Clas Svahn, clas.svahn@dn.se

Källa: DN http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=753656 besökt 2008-03-20

Inga kommentarer: