måndag 10 mars 2008

Welcome to the Clintstones

I flera dagar har nu både Bill och Hillary Clinton pratat om hur bra Obama skulle bli som vice-president åt Hillary Clinton om bara hon vann nomineringen. Ett indirekt sätt att säga att hon, om hon blev presidentkandidat, gärna skulle ha med Obama som vice-president.

När Obama väl bemödade sig med att bemöta Clintonfamiljens småprat, svarade han spontant att detta måste vara första gången i amerikansk valhistoria som den som ligger under i primärvalet frågar den som leder om denne vill få andraplatsen?

En viktig poäng, minst sagt. Men Obama hade fler saker att säga, vilket framgår i en artikel av NY Times. En av Hillary Clintons viktigaste argument i denna valkampanj har varit att hon som (enligt sin egen utsago) är mer erfaren, till skillnad från Obama är redo att leda Vita Huset från dag 1. Något hon som framkom i hennes senaste reklamvideo som frågar vem det amerikanska folket skulle känna sig tryggast med att svara i telefonen om det ringde till Vita Huset kl 3 på natten - varefter kampanjvideon givetvis antyder att Hillary vore den bästa commander in chief. Problemet med detta resonemang, menade dock Obama - var att om Hillary inte ansåg honom vara lämplig att vara president, borde hon inte heller anse honom vara lämplig att vara vice-president, eftersom vice-presidentens viktigaste uppgift är att kunna ersätta den riktiga presidenten. För att citera Obama i hans retoriska svar till Hillary Clintons inbjudan: “If I’m not ready, how is it that you think I should be such a great vice president?”

Givetvis är Obamas poäng lika strålande som självklar - åtminstone för de flesta utöver makarna Clinton. Här är en video där Obama kommenterar Clintons:



Under presidentvalskampanjen 1996 spreds det för första gången politisk propaganda på Internet. I en av radioreklam om dåvarande president Bill Clintons kampanj fick Bill och hans familj öknamnet "Clintstones" - efter den tecknade stenåldersfamiljen Flintstones. Med uttalande lika dumma och inkonsekventa som Hillary och Bills senaste utspel skulle öknamnet nog kunna bli brukligt än en gång. Nyligen tog visserligen Clinton-kampanjens talesman Howards Wolfson avstånd från Clintons tidigare uttalande genom att säga att han inte ansåg att Obama skulle bli någon bra vice-president. Men, den som sa re han va re.... Eller Stupid is as stupid does....

1 kommentar:

Erik sa...

Han är resonerande och bra. Däremot kan jag tycka att han överbetonar att han är running for President lite för mycket på slutet.