tisdag 4 mars 2008

Under-dogs on attack

Ikväll hålls val i Texas och Ohio många, bland annat president Bill Clinton, anser att om Hillary inte vinner både Texas och Ohio så kommer förmodligen hennes kampanj att vara över. Det har heller inte sett speciellt ljust ut för Hillary. Länge ansågs hon vara det Demokratiska partiets självskrivna frontrunner, men Barack Obamas överraskande popularitet har, inte minst till Hillarys egen förvåning förpassat den tidigare presidentfrun till primärvalets "under-dog", den som kämpar i uppförsbacke och slår underifrån (vilket tidigare var Obamas nästan förutbestämda roll i det Demokratiska primärvalet - men ödet ville annat). Den senaste veckan har dock saker och ting börjat ljusna för Hillary. Efter debatten i Texas när Hillary hänvisade till sketchen på Saturday Night Live show (som länkats till i tidigare blogginlägg) och påpekade att journalisterna var betydligt tuffare mot henne än mot Obama, så började en del journalister spekulera i huruvida det stämde eller ej. Det gav Hillary möjlighet att efter lång väntan äntligen kunna slå tillbaka, och angripa Obamas förmåga att vara "Commander in chief", genom att lyfta fram frågan om hur mycket väljarna egentligen vet om Obama? Enligt ett nyhetsklipp från Associated Press tycks detta bara de senaste dagarna nå åtminstone viss framgång. Inte så mycket att det säkert kan sägas räcka hela vägen för Clinton, men efter en lång tid av motgångar så kanske det börjar ljusna för Clintonkampanjen.

Under-dog nummer 2 primärvalet är förstås Republikanernas kandidat Mike Huckabee. Noteras bör dock att det emellertid i prinicp bara är han själv som ser sig som under-dog, hela det Republikanska etablissemanget ser honom som en sedan länge dead-dog, och till skillnad från fallet Hillary så kan inga mirakler i världen rädda Huckabees presidentkandidatur. Det förhindrar dock inte Huckabee från att entusiastiskt resa omkring och pussa bebisar, skaka hand med folk och berätta för journalister (de som fortfarande har något intresse kvar av att lyssna på honom) att han är den enda riktigt konservativa kandidaten kvar i spelet, och att han har en skara trogna anhängare som viftar med skyltar på varje kampanj (och nu senast hade han tusen besökare på ett möte, och tvåtusen som inte fick plats i lokalen) - och att han fortfarande tror på mirakler och blah blah. Men... Huckabee har fortfarande en stor roll att spela i detta val. Dels den roll han när han talar mer seriöst om saken menar sig spela, dvs att han vill ge det amerikanska folket ett valalternativ eftersom han inte anser att det är rätt att en kandidat kan utses när inte ens halva befolkningen ännu röstat. Det är givetvis en hedervärd ståndpunkt, och även om det Republikanska etablissemanget förmodligen helst skulle vilja se Huckabee kasta in handduken så har åtminstone John McCain tydligt betonat att Huckabee givetvis har rätt att bedriva sin kampanj så länge han själv vill. Den, för höstens val kanske viktigare roll Huckabee spelare är emellertid det faktum att han förmodligen i sinom tid kommer att ge John McCain sitt stöd. Det är ett stöd McCain kan behöva för att få de evangelikala rösterna att sluta sig bakom honom. Idag tog Huckabee dessutom avstånd från pastor John Hagees åsikt om katolska kyrkan som en kristen villolära - något som orsakat McCain bekymmer eftersom Hagee nyligen endorsat McCain, varpå många bett McCain att ta avstånd från Hagee pg a dennes åsikt om katoliker, något McCain bemött med att säga att bara för att Hagee endorsat honom, så betyder det inte att han själv delar alla Hagees synpunkter. Somliga önskar dock att McCain helt skulle ta avstånd från Hagee, vilket McCain inte gjort. Men där kan Huckabee i egenskap av pastor förmodligen spela en viktig roll till hjälp för McCain.

Sist men inte minst har vi förstås the-under dog of under-dogs; McCain själv. Förra året var hans kampanj på gränsen till konkurs, och när de andra kandidaterna arbetade som flitigast med att bygga upp sina kampanjer, tvingades McCain att skära ned. Så inte längre, och efter vinsterna i New Hampshire, South Carolina och Florida har den inledande under-dogen med rätta kunnat kalla sig för "the come back kid!", idag är han dock mer än så. Han är den enda säkrade presidentkandiat i hela det amerikanska presidentvalet.

Fortfarande är det alltså ett ganska spännande val som ligger framför med fyra kandidater med ett brinnande intresse för sin sak. Hur många hundar som sen är kvar efter nattens val, ja det återstår att se.

1 kommentar:

Erik sa...

Intressant analys av läget Ronie! Jag delar dina slutsatser, men tycker att det är lite arrogant mot mr Paul att du inte nämner honom :P heh