lördag 22 mars 2008

Splittrade Demokrater

Världen runt så betraktas någon av Demokraternas kandidater när det allmänna presidentvalet väl infaller kunna kamma hem en promenadseger. "Vem skulle vilja ha en Republikan i Vita Huset efter fyra år med Bush?", tycks vara omvärldens -
och inte minst svensk medias resonemang. Att amerikaner inte ser saken riktigt på det sättet visar de senaste opinionsmätningarna som säger att Republikanernas kandidat John McCain skulle vinna över både Hillary Clinton och Barack Obama om det var presidentval idag. Fram tills valet den 2a november kan dock givetvis detta förändras och vad som helst hända. Konstateras kan dock att det Demokratiska partiet är splittrat - och oavsett vem av dess två kandidater som vinner partinomineringen så är det rimligt att ställa frågan ifall tiden räcker till för att ena partiet igen, efter en lång och stundom bitter kamp mellan dess två kandidater. Bill Clinton har å sin frus vägnar flitigt angripigt sin partikollega (men sin frus motkandidat) i hätska ordalag, och idag i North Carolina uttryckte den tidigare presidenten att det vore fantastiskt om presidentvalet skulle stå mellan hans fru och Republikanernas kandidat John McCain, eftersom de två var två människor som älskade USA och var hängivna dess bästa. I dagarna har Barack Obama kritiserats för att inte distanserat sig tydligare från sin pastor som bl a uttryckt att Gud borde förbanna, snarare än välsigna Amerika - och Bill Clintons uttalande skulle således kunna betraktas som en indirekt anspelning på att Obama inte var någon sann patriot (till skillnad från hans fru Hillary, och, hör och häpna, även John McCain -vars patriotism inte kan betvivlas ens av Demokrater). Just på det sättet uppfattade också Obamas kampanjarbetare Clintons utspel, varpå Obamas rådgivare i utrikespolitiska frågor jämförde Bill Clintons uttalande med John McCarthys retorik på 60-talet där denne på dåliga grunder ifrågasatte goda amerikaners patriotism - en jämförelse som inte kan betraktas som något annat än mycket kraftig. En av Clintonkampanjens företrädare menade dock att parallellen till McCarthy var absurd.
Utan att spekulera i saken i sig, så står det dock tydligt att Demokraterna är splittrade. Hårda ord har uttalats från både Clintons som Obamas håll. Och även om partiledningen givetvis kommer att göra allt för att ena partiet i kampen mot Republikanerna under John McCains befäl senare i höst, så talar i nuläget mycket för att Demokraterna kommer att få det mycket tuffare än någon förmodligen någonsin trott.

Inga kommentarer: