fredag 27 juni 2014

DN:s rapport om situationen i Irak

DN:s Erik Ohlson har rest runt i Irak och pratat med dem som nu är på flykt från ISIS. Han skriver bland annat att många irakier säger en och samma sak:

– Amerikanerna svek oss när de lämnade Irak. Förresten var det bättre på Saddam Husseins tid. Då var vi mindre rädda.


Man träffar också den kvinnliga kurdiska soldaten kapten Dilgir Khadar Sofi (kurderna anses vara de i Irak som är mest kapabla att faktiskt stå emot ISIS) som säger:

– Det är ingen tvekan om att vi står inför ett ökat hot, säger hon och tillägger:

– Och det är inte bara vi kurder som borde vara oroade över Isis framfart. De hotar hela Mellan­östern, ja, hela världen. Vad som gör mig extra upprörd är att de har soldater som rekryterats från Västeuropa. Era regeringar borde stoppa sådant, säger hon.


En intressant artikel - men en artikel av en författare som inte varit speciellt duktig ifråga om sin USA-rapportering, som tillsammans med andra på DN spenderat flera år med att bilda opinion -mot- USA:s engagemang i Irak. En tidning som aldrig förklarade Irakkriget ur det perspektiv Bush-administrationen anförde.

Om Irak blev sviket - så blev de i minst lika stor utsträckning svikna av ensidiga opinionsbildare i både Europa och USA - som envist motsatte sig allt Bush gjorde i Irak, antingen pg a att de ogillade Bush i största allmänhet eller pg a att de aldrig kom över det faktum att USA gått i krig utan ett direkt FN-mandat.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Militant Islam - i ny våldsam fas 20140627

Maliki säger nej till samlingsregering 20140626

---------------

Irakkriget ur ett historiskt perspektiv 20081117

Inga kommentarer: