tisdag 24 juni 2014

ISIS uppgång - vems är felet?

ISIS omskrivs nu precis överallt i Europa och USA (och får man väl förmoda; även i mellanöstern). Rörelsens blixtavancemang i norra Irak, dess ekonomiska tillgångar, internationella anhängare och ganska öppet byråkatiska struktur (något blodiga terrorrörelser som korsfäster, halshugger och slaktar människor på de mest brutala vis oftast inte brukar ha) har gjort att många bedömare anser att ISIS nu är ett globalt hot av högsta rang.

Här en välskriven artikel i American Interest om hur framtiden kommer att analysera hur Obama-administrationen kunde missa ISIS-uppgång.

För en vecka sedan skrev DN också en huvudledare om hotet från ISIS och det dilemma USA nu står inför.

Och i USA pågår en intern-politisk smutskastningskampanj mellan republikaner och demokrater, där de neokonservativa republikanerna hävdar att Obama drog sig ur Irak alldeles för snabbt medan demokraterna menar att sörjan orsakades av invasionen 2003. Att gräva i det förgångna och reda ut saker kan förstås vara bra - men i detta fall är det verkligen situationen här och nu som är viktig, och viktigt är då att USA har en enad utrikespolitisk front.

En sådan front finns idag emellertid inte (vilket ytterst är president Obamas fel, då det är hans uppgift att se till att käbblet med oppositionspoliltikerna håller sig inom ramarna för den formen av politik och inte tas vidare upp på en högre internationell nivå). Och eftersom det interna amerikanska käbblet också har en tendens att sprida sig utomlands (inte minst till länder som Sverige) kan frågan likväl vara värd att försöka besvaras.

Vems är felet för ISIS uppgång?

I vår 39:e podcast: "Obamas utrikespolitik och det republikanska alternativet" - diskuteras exakt den saken utifrån ett ideologiskt och historiskt perspektiv, där jag och min bloggkollega John Gustavsson går igenom de två väldigt olika ideologiska premisserna för demokraternas respektive republikanernas syn på amerikansk utrikespolitik - och sedan går igenom vilka konsekvenser dessa två perspektiv fått under olika presidentadmininstrationer från kalla kriget ända fram till idag - med specifikt fokus på just den militanta islamismen i Irak och Vladimir Putins aggressioner.

En podcast jag med detta inlägg vill lyfta fram än en gång eftersom den ger ett perspektiv på detta ämne i en tid när det knappast skulle kunna vara mer aktuellt än nu.

Se även tidigare inlägg:

Podd 39: Obamas utrikespolitik och det republikanska alternativet 20140429

Inga kommentarer: