söndag 3 augusti 2014

USA-flyg injagat på svenskt luftrum

Den 12 juli i år kränktes svenskt luftrum ovanför Gotland. Det visade sig vara ett amerikanskt spaningsflyg av modellen Boeing RC-135 som befann sig på internationellt luftrum när det upptäcktes av rysk radar som skickade upp minst ett jaktplan i luften. Det amerikanska flyget beslöt sig för att det var bäst att ta sig därifrån snarast möjligt, men när man fick nej från svensk flygledning att använda svenskt luftrum gjordes detta i alla fall istället för vad som sedvanligt är, flyga längs svenska gränsen och sedan ut ur Östersjön.

Amerikanska UD uppger via CNN:

"Vi medger att ett amerikanskt flygplan svängde in i svenskt luftrum och kommer att ta aktiva steg för att försäkra att att vi i förväg har kommunicerat ordentligt med svenska myndigheter för att undvika liknande situationer innan de inträffar",


Spaningsuppdrag och ryska markeringar tillhör vanligheterna men de ryska konfrontationerna har blivit fler, inte främst sedan krisen i Ukraina men sedan de senaste två åren. Och vad som kan ha varit orsak till att just den här situationen blev extra spänd var att det var dagen dessförinnan som det malaysiska passagerarplanet MH17 hade skjutits ner i östra Ukraina.

Källor: DN, Aftonbladet, SVD, SVD, DN, Lars Gyllenhaal

Inga kommentarer: