torsdag 21 maj 2015

De GOP-kandidater vi fortfarande väntar på

De senaste dagarna har allt fler republikaner tillkännagett att de inom kort kommer att offentliggöra sina kandidaturer, eller ge ett tydligt ja eller nej-besked inför presidentvalet 2016. Här en lista på dem vi fortfarande väntar på ska ge sig in i- eller stå utanför leken:

Texas tidigare guvernör Rick Perry kommer mest sannolikt att tillkännage sin kandidatur den 4 juni på ett event i Dallas.

New Yorks fd guvernör George Pataki kommer att ge sitt besked, där det mesta tyder på att han kommer att ställa upp, vid ett event i New Hampshire torsdag den 28:e maj.

Indianas guvernör Mike Pence har funnits med i bakgrunden, men nu gett tydligt besked om att han inte kommer att ställa upp. Istället kommer han att kandidera till en ny ämbetsperiod som guvernör (och enligt Indianas lag får han inte göra bådadera samtidigt). Kritiken mot Indianas religionsfrihetslagar, som kritiker menade i själva verket var "hetslagar" kan dock ligga till bakgrund för att han nu tydligt sagt nej till presidentkandidatur.

Ohios guvernör John Kasich verkar även han alltmer luta mot en kandidatur. Han har inte gett besked om när han kommer att ge besked, men rest runt i primärvalsstaterna och besökt viktiga donatörer och har sagt att han kommer att kandidera om han efter en utvärdering tror att han faktiskt har en rimlig chans att vinna.

Louisianas guvernör Bobby Jindal framstår också alltmer som en kandidat, och kommer att ge besked efter att Louisianas Kongress tar semester den 11 juni. "If I run, my candidacy will be based on the idea that the American people are ready to try a dramatically different direction. Not a course correction, but a dramatically different path", har Jindal sagt.

Donald Trump brukar vanligtvis säga att han ska kandidera, eller säga att han överväger saken, för att sedan låta det hela rinna ut i sanden. Men denna gång tyder fler saker än tidigare på att han faktiskt kommer att ställa upp. Han attackerar sina potentiella GOP-rivaler på ett sätt som vore onödigt om han inte tänkte ställa upp, och vill ha som slogan att han ska göra USA "Great Again". Trump har även anställt diverse kampanjfolk i Iowa.

Wisconsins guvernör Scott Walker kommer nästan helt säkert att ställa upp, men har sagt att han måste vara helt närvarande som guvernör hemma i Wisconsin tills budgetsessionen är över i slutet av juni, varför något besked inte kommer att ges förrän dess.

Rick Santorum - som 2012 höll ut längst i primärvalskampen mot Mitt Romney - kommer att ge besked på ett event i Butler, Pennsylvania nu på onsdag, den 27 maj. Butler är staden där han växte upp, och allt indikerar därför på att han kommer att kandidera.

New Jerseys guvernör Chris Christe räknades tidigare som en stjärna, men problemen med George Washington Bridge-skandalen (a.k.a "Bridgegate") har fått honom att lagga efter. För närvarande reser han runt, håller town-hall-möten (där han på sistone betonat utrikespolitik) och har vagt uppgett att han kommer att yttra sig i slutet av maj eller i juni. I Christies fall är beskeden än så länge ganska otydliga.

Senator Lindsey Graham från South Carolina, kommer att ge sitt besked den 1 juni, men sa häromdagen redan på CBS This Morning: "I'm running because I think the world is falling apart. I've been more right than wrong on foreign policy". Ett uttalande som indikerar en tydlig inriktning, och kan bli en grymt bra kampanj-slogan (gärna varvat med lite Batman-känsla).

Jeb Bush - den hittills självskrivna frontrunnern - har på sistone hamnat i opinonsmässtigt, retoriskt och politiskt trubbel. Och Jeb har trots att han redan i december var först ut med att pålysa en kommitté för att utforska sina kampanjmöjligheter, ännu inte gett något riktigt besked alls om sitt slutgiltiga beslut.

På den som var både först och störst, får vi alltså fortfarande vänta längre på än någon annan.

/ Ronie Berggren, John Gustavsson

Se även tidigare inlägg:

För mer, och mycket mer närgången information, följ vår podcastserie om presidentvalet 2016:

Podd 83: Presidentvalet 2016 - Del 8: GOP-kandidaternas ekonomiska valprogram 20150516

Podd 82: Presidentvalet 2016 - Del 7: Kandidaterna ute ur Garderoben 20150509

Podd 74: Presidentvalet 2016 - Del 6: Iowa - Primärvalsprocessens Startpunkt 20150327

Podd 73: Presidentvalet 2016 - Del 5: Ted Cruz först ut på spelplanen 20150324

Podd 68: Presidentvalet 2016 - Del 4: Den Republikanska Januari-Cirkusen 20150211

Podd 63: Presidentvalet 2016 - Del 3: Mike Huckabee 2 20150109

Podd 62: Presidentvalet 2016 - Del 2: Mike Huckabee 1 20150107

Podd 60: Presidentvalet 2016 - Del 1: De Möjliga Kandidaterna 20141212

Inga kommentarer: