Det skriver Peter Rudberg, forskare vid Stockholm Environment Institute, här på SVD Brännpunkt.
Den huvudsakliga orsaken till den svenska ineffektiviteten beror på att 90% av svenska vattenkraftverk fortfarande drivs utifrån 1918 års vattenlagstiftning, medan man i USA har ett system där tillstånd ges för 30 eller 50 år, vilket innebär att anläggningarna måste förnyas i takt med tidens behov och miljöforskning. Rudberg skriver:
Vi är en grupp svensk-amerikanska forskare som genomfört en detaljerad jämförande studie av miljöåtgärder vid vattenkraftverk, produktionsförlust på grund av dessa åtgärder samt bakomliggande miljölagstiftning i Sverige och USA. På alla punkter kommer vi fram till att det har skett ett betydande större antal miljöförbättrande åtgärder vid befintliga vattenkraftverk i USA än i Sverige. Det främsta skälet till detta är att tidsbegränsade tillstånd möjliggör att ett mycket större antal tillstånd ses över och justerats i USA än i Sverige. Anläggningarna har därmed rustats upp så att de är i linje med gällande miljölagstiftning och senaste forskningsresultat.
Källa: SVD
1 kommentar:
Det var ett väldans liv för några/något år sedan när det var på tal att alla vattenkraftverk skulle verifieras för en senare lagstiftning än den för 1918. Minns dock ej vad som blev resultatet där till sist annat än att inget konkret har hänt.
Skicka en kommentar