lördag 23 maj 2015

Jean-Claude Juncker: Hej diktatorn!

Jean-Claude Juncker - EU:s egen icke-folkvalde sithlord - har alltså sagt "Hej, diktatorn!" till Ungerns parlamentariskt valda premiärminister Viktor Orbán.

Orbán är ingen ängel - och verkar heller inte vara liberal eller politiskt liberalt konservativ. Och givetvis förtjänar han att kritiseras.

Men han är ingen diktator, och att ett sådant uttalande kommer från Jean-Claude Juncker - mannen med oinskränkt makt att dra Europa i den ena eller andra riktning som han själv önskar - som har som mål att hamra fram en europeisk federation, och betraktar Storbritanniens konservativa som mörka anglo-saxiska krafter. Ja, det tar priset i komik.

Jean-Claude Juncker hör inte hemma bland oss riktiga demokrativänner. Utan passar mycket bättre in på stolsbänkarna bredvid just Putin, och de här andra figurerna som säger att de är demokrativänner, men i själva verket är något annat, och djupast drömmer om att frånta fria folk sin bestämmanderätt. Inte på samma öppna sätt, eller med de direkt personliga maktambitionerna hos Putin - utan på det gamla klassiska ideologisk-byråkratiska viset.

Jag vet inte om Nigel Farage sagt "Hej, diktatorn!" till Jean-Claude Juncker, men han - och Storbritanniens andra konservativa - har sagt mycket annat som vore betydligt viktigare att lyssna på än att pumpa upp Juncker och dennes skenmanövrer. Här Farage om Juncker:



Och här en annan utmärkt kritik mot EU:s byråkrati och minst sagt, demokratiska underskott:



Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Jean-Claude Juncker varnar för ”anglosaxiska” krafter 20150506

------------

Podd 46: Jean-Claude Juncker och EU:s framtid 20140704

Storbritannien - dagens ljuspunkt när Andra Världskrigets historierevisionism frodas 20150508

Inga kommentarer: