fredag 5 februari 2016

Donald Trump kraftigt försvagad, nu en svag frontrunner

De flesta analytiker som bedömt Donald Trump (inklusive jag) avfärdade honom först som en fluga, en kandidat som skulle få ett lika snabbt fall som han fick en snabb uppgång i kampen om att vara "utmanaren till etablissmanget/Jeb Bush", för att sedan ändra åsikt och anse att han förmodligen ändå hade goda chanser att bli republikanernas presidentkandidat.

Somliga höll dock huvudet kallt och menade att det inte var någon idé att spekulera kring dessa saker förrän primärvalen kom igång med Iowa. Dessa argumenterade nämligen för att den stora majoriteten av väljare uppmärksammar kandidaterna först när primärvalen börjar, medan det bara är de politiska nördarna som bryr sig om processen året innan.

Donald Trump kan förstås fortfarande vinna (det är helt klart ingen omöjlighet) men den sistnämnda kategorin av analytiker (funderar på vilka jag vet om som tydligt drog en linje och höll fast vid detta), verkar ha agerat vist.

En ny opinonsundersökning av Public Policy Polling (PPP) - den först undersökningen efter Iowas partistämmor - visar nämligen att Donald Trumps status som frontrunner sjunkit kraftigt.

I december ledde Trump med 34% mot tvåan Ted Cruz på 18% och trean Marco Rubio på 13%. Men nu leder Trump blott med 25% mot tvåorna Ted Cruz och Marco Rubio som vardera stöds av 21%, följt av Ben Carson på 11%.

Det är en snabb förändring, som skett efter Iowas partistämmor.

Stort grattis till er som tänkte till en, två och tre extra gånger innan ni i höstas gjorde grandiosa uttalanden om Donald Trump. Att bedöma amerikansk politik är svårt, nästan omöjligt. Men rådet att ta det lugnt innan primärvalen drog igång på riktigt var ett bra råd.

Källor: Yahoo, PPP

Se även tidigare inlägg:

Iowa: Segertalen - och de andra talen 20160202

Inga kommentarer: