onsdag 31 januari 2018

Donald Trump reverserar Obamas beslut att stänga Guantanamo Bay-fängelset

Under Barack Obamas presidentskap togs beslutet att stänga Guantanamo Bay, fängelset i Kuba där terrorister sitter inlåsta. Under tisdagen skrev Donald Trump en exekutiv order som reverserar Obamas beslut, vilket betyder att Guantanamo Bay fortsätter att drivas som fängelse för terrorister. För närvarande sitter 41 terrorister fängslade där. Utöver att Trump beslutade att fängelset ska fortsättas att drivas ska det även ta emot nya terrorister.

Barack Obama ville länge stänga fängelset men en kongresstiftad lag förbjöd fångar från det fängelset att beträda amerikansk mark eftersom de ansågs för farliga. Lagen gjorde att det i praktiken var svårt för Obama att stänga ned Guantanamo Bay trots att han i teorin tog det beslutet eftersom de fängslade terroristerna i praktiken inte hade någon annanstanns att ta vägen.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: