tisdag 15 juli 2008

Videoförhör med GITMO-fånge

Ett förhör med en 16-årig fånge på Guantanamo. En video har blivit släppt av ett förhör med en 16-årig kanadensisk fånge i Guantanmo, som anklagas för att som 15-åring ha kastat en handgranat som dödat en amerikansk soldat 2002. Detta är den första video som släppts över ett sådant förhör. Han förhörs av en kanadensisk underrättelseofficer, inte en amerikansk sådan.

Fången är idag 21-år och har alltså suttit i Guantanmo sedan han var 16 år gammal. Han anklagas för att ha kastat en handgranat 2002, som dödade en amerikansk soldat. Helt oavsett vad han gjort så är det naturligtvis helt vidrigt att behandla en ung pojke på ett sådant vis. Fången har, enligt nyhetsrapporterna inte torterats, dvs waterboardats, däremot har han berövats sömn genom att man väckt honom var 3:e timme, för att sedan förflytta honom till en annan cell, samt haft honom i isoleringscell för att på så sätt bryta ner honom inför förhör. En 16-åring, oavsett vad han än har gjort, är givetvis ingen ideologisk fanatisk extremist, likt Bin Ladin och denne gelikar. Det borde väl till och amerikaner kunna räkna ut.

Jag har inget alls emot att Khalid Sheik Mohammed torteras, dränks, misshandlas, et c på Guantamao. Men det därför att Khalid Sheik Mohammed, enligt alla västerländska värderingar är en riktig skitstövel. Den där grabben däremot, är bara utnyttjad av sådana som Sheik Mohammed. Och han ska givetvis inte sitta på Guantanamo. Här är videon.


http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2008/07/15/seg.arena.gitmo.tape.cnn

Inga kommentarer: