För några veckor sedan gjorde en ung kristen (protestantisk evangelikal) student en rap-video för att förklara kristendomen för sina skolkompisar utifrån de argument han där mötte. Här är videon:
Videon väckte snabbt respons och fördömande från katolskt håll, som helt uppenbart tolkade motsättningen mellan Jesus och Religion som ett angrepp på katolska kyrkan. Vilket i sin tur lett till otaliga YouTube-responser - oftast inte av lika hög kvalité men med ett tydligt budskap: den där unga protestanten förstår inte katolicismen.
Här är en av responserna:
Här är en annan:
Och här en tredje:
Helt uppenbart talar båda parterna förbi varandra: den där protestantiska rapparen förstår helt uppenbart inte katolicismen och just därför var hans ordval om Jesus kontra religion med all sannolikhet inte ett angrepp på katolicismen, utan bara ett ordval som han lärt sig i sin protestantiska kyrka med överhypad betoning på Jesus urplockad från alla som helst historiska kontexter.
De katolska responserna i sin tur var förstås en missuppfattning av protestantismen och den unge rapparen, som överlag med uttrycket ifråga inte primärt syftar på att angripa katolicismen utan bara på att förklara kristendomen enkelt för sina skolkamrater som inte har en susning om vare sig Jesus eller Religion. Och när det gäller den anpassningen har protestanter onekligen varit bättre.
Det intressanta i sammanhanget är förstås den levande debatt som faktiskt pågår i USA - på ett sätt som knappast sker på så många andra håll i samma utsträckning eller omfattning. I höstas besökte påve Benedict XVI - som är den förste tyske påven sedan reformationen - sitt eget och även reformatorn Martin Luthers hemland, och lovordade där den man som en gång var katolska kyrkans främsta fiende och beskrev då Martin Luther som en sann troende, vars tänkande och hela andliga liv var Kristocentriskt - och som än idag hade mycket att lära.
Påve Benedict XVI hävde inte ex-kommuniceringen av Martin Luther, som trots allt likväl bröt med katolska kyrkan - och då inte bara med hyckleriet inom delar av kyrkan - utan också med några av kyrkans grundläggande lärosatser (som påvens auktoritet). Inte heller ämnar han tillåta protestanter delta i den katolska nattvarden (där teologin från katolskt perspektiv skiljer sig enormt). Likväl var Benedict XVI:s ord, ord av försoning i en konflikt som med olika medel pågått i 500 år.
Den riktigt spännande dialogen sker emellertid inte bland äldre herrar i Tyskland, utan på amerikanska skolgårdar, med web-cams och YouTube (och i viss utsträckning genom republikanska primärvalskampanjer). Och det är ett av de amerikanska fenomen som gör USA riktigt intressant att studera.
Se även tidigare inlägg:
New Yorks ärkebiskop blir kardinal 20120218
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar