torsdag 16 februari 2012

Afghanistans kvinnor - fortfarande lite ljus i en mörk värld

Situationen för Afghanistans kvinnor är naturligtvis betydligt bättre och hoppfullare än under 1990-talets talibanstyre. Många förbättringar har skett i landet sedan USA avsatte talibanerna 2001. Men många problem kvarstår fortfarande i ett land där kvinnor förtryckts genom såväl teokratiska förordningar som hundraåriga stamtraditioner.

DN skriver här om hur en kvinna i Afghanistan nyligen dödades av sin make och sin svärmor efter att hon för tredje gången i rad "fött sin man" ännu en dotter istället för en son. Svärmodern greps men mannen ifråga befinner sig fortfarande på fri fot, troligtvis under beskydd av den milisgrupp han tillhör.

Här skriver New York Times också idag om en flicka som utsatts för en gammal tradition som idag är olaglig men likväl förekommer, men som det sällan rapporteras särskilt ofta om; när en flicka ges bort eller kidnappas som försoning för någon manlig familjemedlems brott eller "felagerande". New York Times berättar om en flicka vid namn Shakila som kidnappades som 8-åring som straff/kompensation för att hennes farbror rymt med en kvinna som tillhörde ledaren för en annan by.

Shakila rymde dock från sina kidnappare efter ungefär ett års tid, och kunde berätta historien, vilket gör den unik då lyckad flykt inte tillhör vanligheterna. Unik var också att hennes familj gick med på att berätta historien för utomstående. Hon berättar att hon togs från sitt hem och gömdes i ett mörkt rum (tillsammans med en annan person som också blivit kidnappad):

“They put us in a dark room with stone walls, it was dirty and they kept beating us with sticks and saying ‘your uncle ran away with our wife and dishonored us and we will beat you for retaliation.’ ”


Bortgivande att flickor som försoning kallas "baad" och har existerat bland Afghanistans stammar även innan islams intrång, där man gav bort det man hade (boskap, flickor etc) för att undvika blodshämnd när oförrätter begåtts. Problemet är dock att flickorna hamnar i rejäl kläm. New York Times skriver:

...the girl, who symbolizes the family’s enemy and is completely unprepared both for the brutality she will encounter because of it and for the sexual relations often demanded of her at a young age.


Praktiserandet av baad äger i stor utsträckning rum i sydöstra Afghanistans pashtun-dominerade områden. 2010 gjorde FN en undersökning i nio pashtun-provinser där de intervjuade i stor utsträckning kände till praxisen och kunde berätta många historier om övergrepp, självmord och våldtäkter.

Den kidnappade flickan Shakilas familj motsätter sig inte baad. Däremot ansåg fadern att kidnappningen var fel eftersom han redan lovat sin dotter till en annan man. Och Fraidoon Mohmand, medlem i provinsens parlament förklarade att det lidande flickorna utsätts för vid baad bara är tillfälligt:

”When you give a girl in baad, they are beaten maybe, maybe she will be in trouble for a year or two, but when she brings one or two babies into the world, everything will be forgotten and she will live as a normal member of the family,”


Många afghanska kvinnor säger dock att så inte är fallet, i synnerhet inte om den bortgivna/kidnappade flickan föder en dotter istället för en son:

”The woman given to a family in baad will always be the miserable one,” sa Nasima Shafiqzada, som representerar kvinnor i Kunar-provinsen. “She has to work a lot. She will be beaten. She has to listen to lots of bad language from the other females in the family.”


Det bekräftas av den nu 10-årige Shakila som berättar om sin fångenskap och förklarar hur de aldrig fick nya kläder och under de sex första månaderna inte ens fick tvätta de kläder de hade, vilket gjorde att de luktade och de därmed blev ännu lättare för familjen de var hos att hata. De var också instängda i månader och matades ibland med bröd och vatten.

När hon lyckades fly återvände hon hem och familjen valde då i sin tur att fly från byn för att dottern inte skulle hämtas än en gång.

2014 förväntas NATO lämna Afghanistan, och många är oroade för att situationen då kommer att förvärras. På frågan om sin framtid svarar Shakila:

“I don’t know about my future,” she said. “Whether it will be good or bad.”


Det finns dock även ljuspunkter - här har CNN ett inslag om hur boxning blivit en väg för många afghanska kvinnor att vinna såväl respekt som självrespekt:



Boxning är naturligtvis en utmärkt sport för kanske i synnerhet afghanska kvinnor. Kvinnors frihet var en av grundstommarna i den amerikanska befrielsen 2001 - och det är nu världens ansvar att inte överge Afghanistan i detta avseenden 2014. Vilket ett militärt tillbakadragande i praktiken innebär. För tyvärr räcker det nämligen inte med boxning för att skydda de få som i Afghanistan faktiskt står upp för kvinnor mot talibanernas kvinnohat.

Något såväl Europa, NATO och president Obama måste förstå...

Källor: New York Times, DN

Se även tidigare inlägg:

Om kvinnovåldet i Afghanistan 20111202

Inga kommentarer: