måndag 20 februari 2012

Iran stoppar olja till Frankrike och Storbritannien

Iran meddelade igår att de stoppat all export av råolja till brittiska och franska företag, som straff för de tuffa sanktioner EU införde mot Iran förra månaden som träder i kraft den 1 juli i år.

"Crude oil exports to British and French companies have been halted," Oil Ministry spokesman Ali Reza Nikzad-Rahbar said on the ministry's website. "We have our own customers and have no problem to sell and export our crude oil to new customers."


Samtidigt ökar oron för ett iranskt kärnvapen i samband med att Iran aktivt fortsätter sin kärnkraftsutveckling utan att bry sig om omvärldens misstänksamhet, och de ämnar nu utöka sin anrikning av uran, och har börjat planera inför tusentals nya centrifuger för processen.

Israel blir också alltmer oroade, och USA försöker mana Israel till att inte anfalla Iran. I en intervju med CNN sa USA-general Martin Dempsey att ett slag mot Iran skulle kunna utlösa vedergällning runt om i regionen, kanske i Afghanistan och Irak. Han sa också att så vitt USA vet så är det inte säkert att Iran bestämt sig för att utveckla kärnvapen och uppmanade israelerna att inte anfalla, och sa att även ett lyckat anfall skulle på sin höjd skjuta upp Irans kärnvapen i högst några år. Israel har förklarat att de själva fattar beslut om den saken.

Spänningarna mellan västvärlden och Iran tilltar. Min bloggkompis John Gustavsson skrev härom veckan en utmärkt och nu mycket aktuell artikel vid namn Hur Iran kan orsaka stagflation - om hur Iran med sitt agerande skulle kunna orsaka stagflation i västvärlden. En artikel som alla som är intresserade av ämnet bör läsa.

Källor: DN, DN, DN MSNBC, Fox News, SVD

Se även tidigare inlägg:

Iransk apokalyptik och krig mot Israel 20120216

Konflikten med Iran blossar upp 20120216

Hur Iran kan orsaka stagflation 20120202

Inga kommentarer: