torsdag 16 februari 2012

Konflikten med Iran blossar upp

Konflikten mellan Iran och väst har på allvar blossat upp - och involverar nu mer konkret än förr också Europa. Irans president Mahmoud Ahmadinejad visade i onsdags upp sig själv inför världen i ett iranskt kärnkraftverk och höll också ett tal där han förklarade att Iran inte tänkte backa inför omvärldens påtryckningar.

Här rapporterar MSNBC om saken och även om den nu i viss mån splittring som uppstått mellan Israel och USA - där USA så långt det bara går vill undvika en konfrontation med Iran medan Israel ser hotet som alltför akut för att man inte ska agera:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här har CNN också ett utdrag från Ahmadinejads tal där han kritiserar väst för att lägga monopol på "teknik":



Som en kommentar kan sägas att väst inte lägger monopol på teknik. Och jag vill minnas att president Bush erkände Irans rätt till självständig energiförsörjning men att orsaken till att man sa nej till detta var att man betvivlade Irans intentioner - och misstänkte att dessa i själva verket ville ha kärnvapen, och att det var där problemet satt - inte i att Iran ville bygga kärnkraftverk för egen energiförsörjning.

I den upptrappade konflikten verkar nu även Europa påverkas konkret. DN skriver här om att Iran i alla fall överväger exportstopp av olja till sex EU-länder: Frankrike, Grekland, Italien, Nederländerna, Portugal och Spanien.

Se även tidigare inlägg:

Hur Iran kan orsaka stagflation 20120202

Konflikten med Iran diskuteras 20120114

Ahmadinejad besöker Hugo Chavez 20120112

Inga kommentarer: