tisdag 15 april 2014

Bundy-familjen och fortsättningen efter konfrontationen

Sitautionen i militära konfrontationen mellan USA:s federala regering och den ranchägande Bundy-familjen i Nevada har lugnat sig och återgått till det juridiska området.

Här ett inslag på Fox News där frihetsaspekten av Cliven Bundys kamp analyseras av Fox-reportern Dennis Michael Lynch som blev så gripen av situationen att han lämnade sin objektiva roll som enbart reporter och försökte medla mellan parterna:Här intervjuas Cliven Bundy och sönerna också av Sean Hannity på Fox News om kampen de drivit i 20 år:

Det finns i USA otaliga konspirationsteoretiker som ser en amerikansk storebrorsregering i varje buske. Bundy tycks dock inte tillhöra denna skara (även om folk från den rörelsen givetvis stöder Bundy) utan ha gett den seriösa sidan av det väldigt historiskt civila amerikanska motståndet mot federala övergrepp - ett seriöst ansikte; ett ansikte som nu tydligt stöds av en stor del av USA:s etablerade konservativa rörelse.

Helt oavsett hur man ser på Bundys rätt att bruka marken, eller den federala regeringens eventuella rätt att förbjuda honom att göra det han gjort i evigheter - så visar detta på ett fenomen som inte existerar alls här i Sverige: ett civilt motstånd mot en dikterande centralmakt. Ett motstånd baserat inte på anarkism, eller samhällsomstörtande revolutionära idéer utan på nationens egna konstitutionella grunder, där man är beredd att betala det yttersta priset i försvar för de rättigheter USA:s författningsfäder stakade ut, mot den motståndare samma författningsfäder förklarade skulle kunna bli folkets värsta fiende: den federala regeringens växande centralmakt.

Vad det här också visat är den oerhörda vikten av Fox News, och konservativ amerikansk media: liberal media kan nämligen inte ta saker som dessa seriöst, och har inte förmågan att skilja gräset från ogräset - utan klumpar så lätt ihop alla som dessa i samma konspiratoriska milisfalang, med vidare associationer till Ku Klux Klan - på samma sätt som man på en ytligare nivå väldigt ofta också gör med hela den konservativa rörelsen. Något som säger väldigt mycket om den liberal/progressiva historielösheten och oförmågan att förstå att USA faktiskt även här och nu fortfarande bygger sin nation på sin historia - och inte bara är en fortsättning av händelser som hänt tidigare i historien, vilket liberaler och vänsterfolk oftast brukar anse.

Och eftersom USA faktiskt är en nation som fortfarande bygger på sin förgångna historia är också modigt civilt motstånd när den federala regeringen gått för långt, något patriotiskt - och inget som lättvindigt kan avfärdas. Något Fox News förtjänar allt tack för att inte ha gjort.

Se även tidigare inlägg:

Ron Paul om Bundy-familjens kamp med den federala regeringen 20140414

Ranch-ägare i Nevada i kamp mot den federala regeringen 20140414

Inga kommentarer: