söndag 27 april 2014

Fox News granskar sitt eget hypande av Cliven Bundy

Media har nu vänt sig emot Cliven Bundy pg a dennes ras-uttalande, som onekligen kan tolkas rasistiskt. Här rapporterar Fox News om saken - som också bedriver lite självkritik över sin egen roll i hypandet av Bundy:



Rasism är både i Sverige och USA ett idag väldigt överhypat ämne. Och krtiken mot Cliven Bundy har spelats upp. Här är det klipp de flesta sett, vilket emellertid är en ganska bantad variant från ursprungsfilmen:



Och här filmen i dess helhet, där Bundy förvisso använder synnerligen icke-politsikt korrekta ord, som "negroes" (dock inte nigger, vilket är det nedvärderande ordet i amerikansk kontext) och drar helt otidesenliga paralleller till slaveriet (där han också får historien om slaveriets förhållanden fel; svarta fick inte gifta sig och bilda familjer som vanligt - och att ens ställa frågan om det inte vore bättre med slaveri än regeringsstöd ja...) men likväl inte alls låter rasistisk som i hopklippet ovan, vilket i denna debatt inte bör förglömmas:



I rättvisans namn borde Bundy mer ingående intervjuas om sin syn på raspolitik, och de gamla klassiska föreställningar som länge levde kvar med motstånd mot blandäktenskap etc - för att på så sätt avgöra om Bundy faktiskt är rasist, eller bara en extremt insnöad farmare som levt och arbetat hela sitt liv på sin ranch i Nevada (vilket mycket tyder på att han faktiskt gjort).

Skeppet lär för Bundys del dock redan ha seglat, och det gynsamma mediaklimat han faktiskt fick (av i synnerhet Sean Hannity på Fox News) lär han inte få tillbaka. Vilket givetvis kommer att ge de federala myndigheterna en bättre chans att agera mer i det tysta ifråga om kampen rätten att bruka land. En fråga som kommer att bli hetare i USA (för Bundy är inte ensam, vilket de senaste dagarna och den uppmärksamhet han drog till sig också har visat) - helt oavsett om Bundy nu förmodligen gjort sig själv till en icke-faktor i den bredare debatten.

Källa: ijreview

Se även tidigare inlägg:

Cliven Bundy anklagas för rasism 20140425

Inga kommentarer: