måndag 14 april 2014

Ranch-ägare i Nevada i kamp mot den federala regeringen

I östra Nevada har ranchägaren Cliven Bundy tillsammans med sin familj befunnit sig i en 20-årig dispyt med federala myndigheter om rätten att använda federal betesmark. Ett markområde Bundy hävdar att hans familj brukat - och haft rätt att bruka - ända sedan 1870-talet. Nya federala betesregler införda 1993 (bland annat för att skydda en utrotningshotad öken-ödla) gjorde dock att han inte längre kunde göra detta lagligt; något han sedan dess bekämpat i domstol (en rad andra ranchägare har råkat ut för liknande problem).

I domstol har han dock vid många tillfällen förlorat - men Bundy argumenterar inte bara för sina egna rättigheter utan också vilka rättigheter den federala regeringen -inte- har, och argumenterar för att marken han använder sig av tillhör delstaten Nevada - inte den federala regeringen.

I början av april fick The Bureau of Land Management - som sköter den federala regeringens mark - nog, och började försöka samla in Bundys boskap. Bundy menade dock att han stod upp för den fria individen, som inkräktades av den federala regeringen och en rad sympatisörer från många olika håll dök upp för att demonstrera för Bundy-familjen och mot den federala regeringen.

Något som till slut ledde till en väpnad stand-off mellan federala styrkor och en beväpnad Bundy-familj och familjens vänner. Där de federala styrkorna till sist backade för att inte orsaka en blodig konfrontation.

Bundy har stötts även av regeringsfientliga milisgrupper och anti-federala konspirationsteoretiker - men har även fått stöd av Nevadas guvernör Brian Sandoval, som kritiserat de federala myndigheternas ageranden och deras aggressiva hantering av Bundy-familjen. Och konservativa ser alltmer situationen som ett övergrepp mot delstatliga rättigheter från den federala regeringens sida.

Här ett inslag på ABC News:


ABC US News | ABC Business News

Och här ett inslag om situationen på Fox News:



Och här ett annat inslag med demonstranter som stöder Bundy:



Här också ett inslag där Sean Hannity kommenterar situationen under själva belägringen:



Och här ytterligare ett inslag:



Och här ett annat inslag på Fox News efter att de federala styrkorna till sist alltså valde att backa:



Här ett annat inslag om Bundy-familjen och vad deras kamp egentligen handlar om:



Och här ytterligare ett inslag:



Källor: Fox News, Daily Mail, ABC News, Reuters

Inga kommentarer: