tisdag 8 april 2014

Några steg framåt för nätintegriteten

Den senaste tiden har varit av godo för nätintegritetsförespråkare. Häromveckan pålyste president Obama att han var positiv till en begränsning av NSA:s spaningsverksamhet, något även många medlemmar från Kongressens båda partier ställt sig positiva till.

Igår pålyste Ridenhour Foundation att Edward Snowden och journalisten Laura Poitras kommer att tilldelas the Truth-Telling Prize för avslöjandena om den massiva online-övervakningen.

Idag kom också beskedet om att EU-domstolen ogiltigförklarar datalagringsdirektivet från 2006, som kräver att tele- och Internet-leverantörer lagrar personers IP-nummer, vilka man ringt till etc, i minst sex månader. EU-domstolens beslut (som verkställdes i Sverige i maj 2012) har nu dock gett övervakningskritiska Operatörer som Bahnhof laglig möjlighet att upphöra med all sin egen datalagring.

Justitieminister Beatrice Ask är dock skeptisk till EU-domstolens beslut, och exakt vad det innebär för svensk lagstiftning återstår fortfarande att se.

Domen är givetvis glädjande för alla kritiker av det alltmer växande övervakningssamhället. Här i Sverige är förstås också Piratpartiet det parti som varit tydligast i dessa frågor. Om några veckor är det EU-parlamentsval och det vore glädjande om Piratpartiet för Sveriges räkning fick fortsätta höja sin stämma i Bryssel.

UPPDATERING: Här skriver Anna Troberg också en kommentar om beslutet.

Se även tidigare inlägg:

Snowden positiv till NSA-reform 20140326

------------

Mina intervjuer med Piratpartiets ledare Anna Troberg och EU-parlamentariker Christian Engström:

Podd 34: Piratpartiet, Aktiv Demokrati och Internet i en politisk värld 20140311

Inga kommentarer: