söndag 6 april 2014

Jose A. Rodriguez Jr: CIA:s metoder fungerade visst

Jose A. Rodriguez Jr - CIA-agenten - som drev USA:s förhörsprogram av Al Qaida-terrorister efter 9/11-attacken - kritiserar här den senatsrapport som är på väg att offentliggöras där de tuffa förhören fördöms.

Rodriguez konstaterar att rapporten bygger på en tes man framförde 2009 och som man ända sedan dess försökt bevisa; men de pratade aldrig med honom eller med andra topp CIA-ledare som verkligen var med. I själva verket fungerade dock de metoder CIA använde sig av; han vet eftersom han var där och ledde förhörsprocessen.

Föst bör hållas i åtanke att CIA:s förhörsmetoder uppstod i en viss kontext i en viss tid; direkt efter 9/11-attacken, och efter att Richard Reid nätt och jämt lyckats spränga ett flygplan med en bomb gömd i sin sko - och skapades i ljuset av att underrättelsetjänsten hade fått uppgifter om att pakistanska forskare hade träffat Usama Bin Laden för att diskutera möjligheten att skapa en kärnladdning. 2002 tillfångatog man Al Qaida-operatören Abu Zubaida och visste att denne skulle kunna leda till andra viktiga Al Qaida-medlemmar som kunde utgöra.

Det andra som måste hållas i åtanke är effektiviteten. Han vet inte exakt vad senats-kommitten kommit fram till eftersom rapporten ännu inte är offentliggjord - men han vet vad han själv såg; ett förhörsprogram som gav mängder av kritisk information om Al Qaidas ledarskap. Underrättelsearbete är som att lägga småskaligt pussel utan den där övergripande bilden på pussellocket. Senatens kommmitté däremot har börjat med bilden på locket, och sen förklarat pusselbitarna felaktiga.

Förhörsprogrammet fungerade inte felfritt, men fel som begicks rapporterades till Justitiedepartementet och förändringar skedde.

För det tredje måste auktoriteten hållas i åtanke. Det nu så kritiserade förhörsprogram som CIA drev var godkänt på den amerikanska regeringens högsta nivåer; förklarat legalt av Justitiedepartementet och sågs regelbundet över av ledarna för kongressens berörda kommittéer.

Det gjordes aldrig några försök att missleda dessa. Och 2006 expanderade dåvarande CIA-chef Michael Hayden de inblandade och lät alla medlemmar i Kongressens underrättelsekommittéer får insyn.

När Senatens rapport offentliggörs, hoppas han ocskå att CIA:s respons även den blir offentliggjord. Han avslutar sedan:

But before anything is released, authorities must ensure that we don’t make the job of my successors, who are trying to prevent future terrorist attacks, any harder.


Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Senat-rapport fördömer de tuffa CIA-förhören 20140401

Inga kommentarer: