söndag 6 april 2014

Ryska anspråk på Alaska

Kommer Ryssland att invadera Alaska?

Tja, borgmästaren i ryska Yakutsk, vill i alla fall ha tillbaka Spruce Island från USA; en ö han menar det går att bevisa tillhörde den rysk-ortodoxa kyrkan och därför inte borde ha ingått iden ryska försäljningen av Alaska till USA 1867.

Borgmästare Aysen Nikolayev och en rad andra har manat såväl det ryska parlamentet Duman som president Putin att kräva återbördandet av ön. Och beviset för att ön verkligen tillhör den rysk-ortodoxa kyrkan anser man ha hittat i Alaskas huvudstad Juneau, dit forskare från Yakutsk reste för att söka i arkiven från den ryske bibliografen Mikhail Vinokurov, som emigrerade till USA 1917 efter den kommunistiska revolutionen i Ryssland.

I arkiven sa man att man hittade ett certifikat från den ryske regeringskommissionären Aleksey Peshchurov som där detaljerade försäljningen av Alaska till USA och där fastslog att Spruce Island tillhörde den rysk-ortodoxa kyrkan för alltid.

Anspråket går dock att betvivla. I den officiella rapporten om köpet av Alaska, framställd av president Andrew Johnson till Representanthuset i februari 1868 finns en översikt av det nya amerikanska territoriet och Spruce Island nämns där fyra gånger.

Kraven på att ön ska tillfalla Ryssland kommer dock inte från den rysk-ortodoxa kyrkan, utan från borgmästaren i Yakutsk - som med all sannolikhet inte lär lyckas med att förmå Putin att invadera Alaska.

Källa: Bloomberg View

Se även tidigare inlägg:

Japan oroade över Obamas icke-respons på rysk Krim-annektering 20140405

Inga kommentarer: