söndag 8 juni 2014

Putins sändebud varnar för svensk russofobi

Putins personliga sändebud heter Sergej Markov - en statsvetare med en egen tankesmedja som träffar Putin upp till tre gånger per månad. Denne intervjuas av SVD på Hotell Kosmos i Moskva i samband med en konferens han där deltar. Där säger han en hel del anklagande saker om Sverige, och länderna i norden - som han anser utgör de länder som är de största "russofoberna" och hotar tränga in Ryssland i ett hörn som kan leda till ett tredje världskrig:

– Fem, sex länder ligger i täten när det gäller russofobin i Europa: Sverige, Polen de baltiska länderna och Finland. I Sveriges och Polens fall kan rysshatet förklaras med gamla stormaktskomplex, i Lettlands och Estlands med att det har blivit ett politiskt instrument. Russofobin i Finland är däremot oförklarlig, Finland har ju bara vunnit ekonomiskt på handeln med Ryssland. Av allt att döma är det Sverige och de baltiska länderna som har påverkat Finland


När SVD frågar hur han säger på den säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa säger han:

- Det får helt enkelt räcka med att bete sig mot Ryssland som om vi vore lägre stående! Europa ser i dag på ryssar på samma sätt som man i tiderna såg på judar. Ert mål är att förstöra Ryssland. Men det kommer ni inte att lyckas med. Napoleon försökte, Hitler försökte, utan framgång. Ni kommer att förstöra Europa i stället.


Han varnar också för vad som kan hända om Ryssland trängs in i ett hörn och pratar då om ett potentiellt tredje världskrig:

- Antisemitismen startade andra världskriget, russofobin kan starta ett tredje. Det stora problemet är att Nato försöker skapa konstgjorda konflikter. Nato behövs inte längre, det har förlorat sitt existensberättigande och letar därför efter nya uppgifter. Nato är i praktiken en amerikansk organisation. Den amerikanska försvarsbudgeten är större än resten av världens tillsammans! USA rustar i rasande takt och skapar dessutom helt egna privata arméer av legosoldater som ingen kontrollerar, till exempel Blackwater. Den här utvecklingen är livsfarlig.


Kristian Gerner, professor emeritus i Historia vid Lunds universitet intervjuas också han av SVD, och är djupt bekymrad över Sergej Markovs uttalande:

– Jag befinner mig nästan i chock efter att ha läst intervjun. Det är ledsamt och obehagligt att det så nära Kreml finns en person med en uppenbarligen närmast paranoid världsbild.


Och vidare:

– Där kan det självklart finnas en kritik mot väst, men inte så här. Det här är en extrem och närmast hysterisk ståndpunkt och jag är allvarligt oroad om det inte kommer uttalanden från Rysslands ledning som tonar ned Markovs uttalanden.


Han konstaterar också att han själv tillhört dem som tidigare tonat ner den ryska hotbilden, men nu anser han Ryssland verkligen utgör ett hot:

– Jag har försökt tona ned det här och varit en duva, men nu måste jag inse att jag helt enkelt haft fel.


Imorgon kommer Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att besöka Finland och Sergej Markovs uttalanden lär bli ett diskussionsämne.

UPPDATERING:

Här skriver SVD om hur Sveriges tidigare Moskva-ambassadör Sven Hirdman konstaterar att Putin har 200 rådgivare och att han inte skulle fästa så mycket vikt vid Markov.

– Markov skriver artiklar med liknade budskap som den i SvD. Jag blev således inte ett dugg chockerad av vad han sade i artikeln, säger Hirdman, som dock ifrågasätter uppgiften att Markov skulle vara Putins personliga sändebud.

– Snarare är han en förtroendeman bland cirka 200 utvalda som tillsammans med likasinnade får träffa Putin på konferenser, säger Sven Hirdman.


Själv är jag bara en nybörjar ifråga om rysk historia. Men jag anser likväl inte att Markovs uttalande bör tas lättvindigt. Det kunde vara lättvindigt om det bara rörde sig om ett uttalande från en person, utan några konkreta annekteringar eller militära utspel från Moskva. Men så är inte fallet. Markovs uttalande är oroväckande pg a att det är ett av en rad liknande utspel - ofta gjorda av personer med önskan att återupprätta ett ryskt imperium. Det kan inte tas lättvindigt.

Källor: SVD, SVD, DN

Se även tidigare inlägg:

Jimmy Kimmel Live: Putin vs Obamas Workout 20140608

Obama i Polen 20140604

Inga kommentarer: