lördag 28 november 2015

Scott Rasmussen: Hillary kommer att bli en underdog

För närvarande anser i princip alla erfarna politiska analytiker att Hillary Clinton kommer att vinna den demokratiska nomineringen.

Få har dock tänkt speciellt mycket längre än så, och de som har det antar ofta att hon också kommer att vinna presidentvalet.

Scott Rasmussen - vars expertstatus är tung - skriver dock på RealClearPolitics att Hillary kommer att bli en underdog i det allmänna valet.

En slutsats som får de flesta demokrater, såväl som de flesta tyckare i Washington D.C att häpna. De hänvisar till Hillarys långa erfarenhet, stora kompetens och annat. I ett presidentval är det dock så många andra faktorer som kommer före, konstaterar Rasmussen. En av dem är förhållandet till den sittande presidenten, och den sittande presidentens popularitet.

Obamas opinionsstöd ligger strax över 40%. Om siffran består kommer det att vara en börda för demokraternas kandidat (Hillary, utgår vi ifrån) - men en överkomlig sådan. Sjunker Obamas popularitet däremot, så kommer det att bli svårare.

Därtill har konsumenternas förtroende för att Obama ska få igång ekonomin på riktigt, sjunkit. Därtill minskar förtroende för hans utrikespolitik. Ett område där amerikanska väljare grundläggande har större förtroende för republikanerna.

För Hillarys egen del så blir hon heller inte särskilt slipad i den pågående primärvalsprocessen. Hennes motståndare kan inte på långa vägar erbjuda henne samma viktiga träningsprocess inför det allmänna valet, som hon kunde erbjuda Barack Obama 2008.

Så Rasmussen drar slutsatsen, att om inte republikanerna ställer till det ännu mer än de för stunden tycks göra, och om Donald Trump inte gör något vansinnigt som att driva en tredjeparts-kandidatur, så kommer Hillary att börja det allmänna presidentvalet som en underdog. Även om det kanske är lite svårt för experterna att just nu inse det.

Källa: RealClearPolitics

Se även tidigare inlägg:

Hillary Clinton får kritik från vänsterkanten 20151126

Inga kommentarer: